JohnnyCage

Dél-Korea a lebénított hálózatok helyreállításán dolgozik

A dél-koreai rendszermérnökök megfeszített erővel dolgoznak a SQL Slammer féregprogram által lebénított internetes hálózatok helyreállításán, hogy azok még a hét elején újra működőképessé válhassanak.

Az elmúlt másfél év legpusztítóbb számítógépes féregprogramjának tarott SQL Slammer a Microsoft SQL Server 2000 egyik több, mint fél éve ismert biztonsági rését használja ki, noha a szoftveróriás már régen kiadta annak javítását. Az internetes féreg a hétvégén több százezer szervert bénított meg világszerte, komoly fennakadásokat okozva ezzel az internetes rendszerek működésében.

A féreg a legnagyobb pusztítást Dél-Koreában, a világ legjobban "elektronizált" országában végezte, ahol az internetes hálózatok gyakorlatilag teljes egészében lebénultak. Bár a koreai szolgáltatók azonnal, teljes erővel megkezdték a rendszerek helyreállítását, és megígérték, hogy a jövőben fokozottabb figyelmet szentelnek az online biztonságnak, mindez nem oldja meg teljesen a problémát. "A probléma ezzel nincsen letudva, és a jövőben változtatnunk kell az online biztonsághoz való hozzáállásunkon" - mondta Lee Sang Chul, Dél-Korea informatikai és kommunikációs minisztere.


Szakértők szerint az országot a Microsoft szoftverekre való teljes támaszkodás miatt sújtotta ilyen jelentős mértékben a féregprogram támadása. "Nem tudjuk pontosan, Dél-Korea miért volt célpont, annyi azonban biztos, hogy az ország igen népes internet felhasználói támora elősegítette a féregprogram gyors, széles körben való elterjedését" - mondta a legnagyobb dél-koreai internetszolgáltatóként ismert KT Corp. egyik vezetője.

Bár a féregprogram elterjedése vasárnap délutánra csökkent, a szakértők attól tartanak, hogy a hét elején újabb hullám következik, amikor a vállalatok ismét bekapcsolják a hét végére leállított rendszereiket.

A Microsoft arra kéri a vállalatokat, haladéktalanul telepítsék fel rendszereikre a SQL Server 2000 javítását, amely egyébként már jóideje elérhető. "Sajnálatos, hogy a probléma már régóta ismert, de a felhasználók nem telepítették fel a javítást" - mondta Scott Charney, a Microsoft biztonsági vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #5
    Gratulálok. Kivégezni mindenkit. Ez az amerikai mentalitás?
    Börtönbe vele, de kivégezni?! Ráadásul csak a hozzánemértő rendszergazdákon múlt, hogy így eltudott terjedni.
  • Vízipók #3
    Ilyenkor elgondolkozom, mi is játszódhat le annak a fejében, aki egy-egy ilyen vírust megír, és útjára enged.