JohnnyCage

1 milliárd dollár kárt okozott a SQL Slammer

Az elemzők megkezdték annak felmérését, hogy az elmúlt hétvégén futótűzként terjedő és pusztító féregprogram mekkora anyagi kárt okozott.

A londoni Mi2g jelentése szerint a SQL Slammer hozzávetőleg mintegy 950 millió - 1,2 milliárd dolláros kárt okozott a társaságoknak világszerte. A féregprogram ezzel a kilencedik legkártékonyabb internetes vírus helyét szerezte meg a társaság listáján. A lista élén álló Klez vírus mintegy 9 milliárd, a Love vírus hozzávetőleg 8,8 milliárd, a Code Red pedig 2,6 milliárd dollár kárt okozott, elsősorban a kiesett termelékenység miatt.

"Az elterjedt hírekkel ellenben a Slammer nem végzett olyan szörnyű pusztítást, mint sokan gondolják" - mondta D.K. Matai, a Mi2g vezérigazgatója.

A SQL Slammer január 24-én bukkant fel a Világhálón, és a Microsoft SQL Server 2000 szoftverének biztonsági rését kihasználva súlyos fennakadásokat okozott az Internet működésében, egyes hálózatokat pedig teljesen lebénított.

A Computer Economics piackutató cég hasonló eredményekre jutott, mint a Mi2g. A SQL Slammer 750 millió - 1 milliárd dolláros kárt okozott, közölte Mark McManus, a társaság technikai és kutatási igazgatója. "A helyreállítási költségek, bár jelentősek voltak, nem voltak olyan súlyosak, mint a Code Red esetében" - tette hozzá. A Computer Economics szerint az eddigi legnagyobb kárt a Love vírus okozta, amelynek a Világhálóról való eltávolítása mintegy 1 milliárd dollárba került, de a kiesett termelékenység ennél jóval nagyobb, hozzávetőleg 7,7 milliárd dolláros kárt jelentett a társaságok számára.

Egyes szakértők azonban mégis úgy vélik, hogy a SQL Slammer a szám szerint kevesebb szerver megfertőzése ellenére sokkal súlyosabb problémát okozott, mint a Code Red, mert az infrastrúktúrákat, például pénzügyi rendszereket is támadta. "Ez a féreg olyat csinált, amit ezidáig még nem láttunk" - mondta Peter Allor, az Information Technology Sharing and Analysis Center (IT-ISAC) igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #2
    Senki. Alapvetően nem szeretem a vírusokat, és tiszta ideg lennék, ha az én gépem megtámadná egy.
    Viszont van valami ezredvégi-eleji cyber romantikája ezeknek a wormoknak. Gibson rulez.