JohnnyCage

Új féregprogram terjed a Világhálón

A Deloder elnevezésű féregprogram két trójait telepít fel a megfertőzött számítógépre, és egy későbbi elosztott túlterheléses támadáshoz is hátsó kaput nyit a rendszeren.

A számítógépes biztonsági szakértők egyelőre nem ítélik kiemelten veszélyesnek a napokban megjelent Deloder féregprogramot, de az általa terjesztett két trójai aggodalomra adhat okot. Ezek közül az egyik a Virtual Network Computing (VNC) elnevezésű hálózati adminisztrációs szoftvert használja fel, a másik pedig egy távolról irányítható Internet Relay Chat (IRC) bot.

A VNC alapú trójai lehetővé teszi, hogy a támadók rácsatlakozzanak a megfertőzött rendszerre, és egy grafikus interfészen keresztül gyakorlatilag bármit megtegyenek azon, mintha valójában is a gép előtt ülnének. Az IRC bot rácsatlakozik egy távoli rendszerre, ahonnan utasításokat vár. A szakértők szerint ez a trójai elsősorban elosztott túlterheléses támadásokhoz (DDoS) használható fel.

A Deloder más hasonló féregprogramokhoz hasonlóan nem igényel felhasználói interakciót a terjedéshez, hanem gyakran alkalmazott jelszavakat (mint például "computer", "password") próbálgatva igyekszik bejutni a Windows NT/2000/XP megosztott könyvtárakba. Mivel azonban ezeket a megosztott könyvtárakat általában tűzfal védi, a vállalatok nincsenek komoly veszélyben.

Mint Daniel Zatz, a Computer Associates International biztonsági szóvivője elmondta, a társaság ezidáig nem kapott Deloder fertőzésről szóló bejelentést ügyfeleitől. "Az antivírus szoftvercégek csak kevés fertőzésről kaptak bejelentést" - mondta Zatz.

Az elosztott túlterheléses támadások potenciális veszélye mellett elsősorban a személyes adatok eltulajdonításától kell tartani a Deloder esetében. "Ez az egyik módja, ahogy a személyes adatokat el szokták lopni a felhasználók számítógépeiről" - mondta Zatz, aki szerint a fertőzött rendszerekre még egy kezdő hacker is könnyedén bejuthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!