Spencer

Új információk a Transmeta TM8000-ről

Az elsősorban alacsony fogyasztású mobil processzorairól ismert Transmeta következő generációs mikroprocesszora, a TM8000 teljesen új architektúrára épül, és érdekes módon rokon vonásokat mutat az Advanced Micro Devices idén ősszel érkező első 64 bites asztali processzorával, az Athlon 64-gyel.

Minderről John Heinlein, a Transmeta marketing részlegének az igazgatója beszélt, aki elárulta, hogy a korábban Astro fejlesztési kódnevet viselt újgenerációs chip integrált északi híddal (North Bridge) lesz ellátva, vagyis a TM8000 platform esetében nem az alaplapon kell majd keresnünk az északi hidat. A TM8000 tehát e tekintetben az AMD-féle Athlon 64-re hajaz, ezenfelül pedig ugyancsak rokon vonásnak számít, hogy a TM8000-es chipek az AMD nyolcadik generációs processzoraihoz hasonlóan HyperTransport technológiával is fel lesznek vértezve.

A vadonatúj Transmeta TM8000-es processzor roppant versenyképes teljesítménnyel fog rendelkezni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Heinlein, majd hozzátette, hogy az integrált északi híd, valamint a HyperTransport technológia rendkívül fontos szerepet játszik a TM8000 kiváló teljesítményében. Heinlein ezenkívül utalta arra, hogy a TM8000-ben található vadonatúj architektúra órajelenként immár nyolc utasítást is képes feldolgozni, ami jelentős előrelépést jelent a jelenleg forgalomban lévő Transmeta processzorokhoz képest, ezen chipek ugyanis órajelenként még csak négy utasítást képesek végrehajtani. A Transmeta szerint egyébként az órajelenként végrehajtható utasítások számának növelése nem csak a számítási teljesítményt növeli, hanem ezzel párhuzamosan a fogyasztást is jelentős mértékben csökkenti.

Heinlein elmondta, hogy az először a tavaly novemberi Comdex számítástechnikai szakkiállításon bemutatott TM8000-es processzor fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben haladnak, és amennyiben minden jól megy, akkor az idei év harmadik negyedévében akár már forgalomba is kerülhet a vadonatúj processzor. A 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő új mobil processzort a Transmeta egyébként nyíltan az Intel ugyancsak vadonatúj mobil processzora, a Pentium-M ellen kívánja csatába küldeni. A Centrino platform szerves részét képező Pentium-M processzor a várakozások szerint ugyancsak relatíve kis fogyasztású és nagy teljesítményű lesz, megjelenésére pedig e hét szerdáján kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #2
    "A Transmeta szerint egyébként az órajelenként végrehajtható utasítások számának növelése nem csak a számítási teljesítményt növeli, hanem ezzel párhuzamosan a fogyasztást is jelentős mértékben csökkenti."

    Lehet, hogy én vagyok nehéz felfogású, de ez így egy kicsit meredek.