Gyurkity Péter

AMD: Transmeta chipek a fejlődő régióknak

A processzorgyártó úgy döntött, hogy saját fejlesztései helyett inkább a Transmeta chipjét ajánlja a fejlődő régióknak, legalábbis ami a havidíjas PC-k területét illeti. Az Intel eközben vevőt keres egyik részlegére.

Az AMD közleményben jelentette be döntését, amely szerintük a jelenleg elérhető legjobb választás a Microsoft által kínált FlexGo PC-hez. A saját név alatt, AMD Efficeon chipként kínált fejlesztés természetesen az energiatakarékosságot helyezi előtérbe, amely az egyik legfontosabb szempont a szegényebb országok esetében. A cég eddig saját megoldását kínálta, de a jelek szerint nagyobb esélyt jósol a Transmeta fejlesztésének.

Az AMD az 50x15 elnevezésű program keretében teszi elérhetővé az átkeresztelt chipeket, amely 2015-re a világ lakosságának felét kapcsolná a világhálóra. Itt korábban a Personal Internet Communicator (PIC) viselte a legnagyobb terhet, és jelent meg főszereplőként, az x86-kompatibilis Geode GX processzorra támaszkodva. Mivel azonban ez - legalábbis egyelőre - nem illeszkedik a nemrég bemutatott FlexGo kezdeményezéshez, a Transmeta fejlesztésének nagyobb esélye van bekapcsolódni a folyamatba. A szép csendben elvegetáló cég ezzel fontos vásárlóra és partnerre tett szert. A megállapodás szerint az Efficeon chipeket a Fujitsu gyártja majd, míg az AMD kizárólag a marketingért lesz felelős.

A FlexGo gyakorlatilag egy számítógép-lízingelő projekt, amelyben a vásárlónak csak az ár felét kell kifizetnie, a maradék összeget a később törlesztenék, és minden munkaóráért fizetnének egy meghatározott átalánydíjat. A megoldás emlékeztet a mobiltelefon-piacon alkalmazott kártyás csomagokra, amelyeknél az előfizetők SIM-kártyájuk mellé kapnak némi lebeszélhetőséget, majd feltöltőkártyákkal növelik az egyenlegüket. A szoftvercég így oldaná meg az olcsó PC kérdését, nem pedig olyan speciális fejlesztésekkel, mint amilyen az MIT kurblis laptopja.

Az Intel háza táján eközben olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a vállalat értékesítené kommunikációs chipekre szakosodott részlegét. Az elsősorban mobilokba szánt chipeket és hálózati eszközöket gyártó csoportot elektronikai és befektetési cégeknek reklámozza a nagyobbik processzorgyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • noss #10
  marék rizs mínusz általánydíj = napi megélhetés
 • htmm #9
  http://htmmblog.enba.hu/link/?id=163
 • mixam #8
  És mi akadályoz meg abban egy brazil FlexGo PC tulajdonot, hogy első adandó alkalommal kipenderítse az óradíjszámlázó programot a rendszerébő?
  Számtalan lehetőség adódik:
  1. ír hozzá valaki egy flexgo PC-unlock cracket
  2. egyszerűen letörli az XP-t számlózóprogramostól és telepít helyére egy másikat, WinXP pro corporatet
  3. akár még warez Mac-et is varázsolhat a felxgojából, ha maxxuss OSX-et telepít rá, mert az Efficeon procivan van SSE2.

 • dez #7
  Végülis az a kérdés, mennyire akarják őket lehúzni.
 • HappyBoy #6
  Legalább majd boldogan halnak éhen.
 • uniu #5
  Minden segitseg kell nekik! A sajat szellemi potencialjuk az egyeduli eselyuk a fejodesre. Persze ertem, hogy a nagy cegek ebben is csak penzt latnak, de alapvetoen jo dolgot tesznek.
 • ubuntu #4
  Olyan érzésem van, hogy az AMD nem lát fantáziát a FlexGo PC-ben, és inkább a másik indulóra teszi fel a tétjeit. Bár roppant szerencsés, hogy mindkét oldal a tőle rendelt processzorkkal kívánja felemelni a 3. világot.
  A gyártókapacitás viszont véges és potenciális szerződéses partnerekből sincs tengernyi mennyiség.
  Negroponte $100 laptopja viszont esélyesebbnek látszik, így inkább oda ad saját processzorokat az AMD, még a Microsoft vállalkozása mögül udvariasan kihátrál az AMD, az 'ajálatunk helyett hallgassa meg partnerünk a Transmeta ajánlatát' típusú ügyes fogással. AMD Efficeon :-))
  Érdekes párharc lesz.
  Egyik sarokban a XX. századi neoliberális gazdaság egyik zászlóshajója a Microsoft nagy bankokkal és más multinacionális cégekkel szövetségben. Természetesen speciális hitelkonstrukcióval, amivel úgy segítenek a rászorulókon, hogy azok a végén alig bírják kifizetni a "kamatokat", olyan igazi valutaalapos stílusban. Az ő megoldásuk egy hagyományos PC, konnektorhoz modemhez kötve.

  A másik sarokban pedig a XXI. század most is formálódó világméretű szociális-kultúrális-tudományos hálózata az Open source közösség áll egy híres egyetem a MIT színeiben. Szövetségesei olyan Linuxos cégek mellett mint a RedHat vagy a Google, az internet felemelkedésével megerősödött médiavállalkozások, illetve kommunikációs eszközgyártók mint a Nortel. Az ő megoldásuk egy forradalmi laptop, ami akár a világ végén is képes működni áramszolgáltalás nélkül, és ha közelében más hasonló laptopok is taláhatóak, akkor képes hálózati kapcsolatba lépni velük. Szintén vezetékek nélkül. Mindezt egyszeri árért, amit hála az új szemléletű tervezésnek sikerült minimális szinten tartani.

  Érdekes közdelem lesz.
  Úgy tűnik azonban, nekünk magyaroknak, mint már annyiszor a történelemben, megint sikerült a vesztes oldalra állnunk.
 • dez #3
  Hm, azért nem is olyan régen még mi is "fejlődők" voltunk...
  De persze jól mutatják a hozzáállás különbözőségét az egyes cégek és a MIT tervei.
 • Morden23 #2
  Azoknak az embereknek, akik nem tudnak enni, és nem tudják a gyógyszereket megfizetni, azoknak sem olcsó, sem drága számítógépcucc nem kell.
  Fejlődő ország és fejlődő ország között is van különbség.
 • 1hengeresVmotor #1
  ez szörnyű szegény emberek azon a földrészen enni is alig tudnak de ezek a fantasztikus cégek szeme már kezd felcsillanni miből tudnak több dolcsit kicsalni az emberekből szeritne mnem a pc és az internet a legfontosabb azon a földrészen ami utal a kép ... hanem gyógyszer élelem iskola szép jövő...