Berta Sándor

A PS3-ba kerülhetnek a Transmeta technológiái

A Sony a Transmetától licenszelt LongRun2-technológiát minden bizonnyal az IBM-mel és a Toshibával közösen kifejlesztett és a PlayStation 3 konzolba szánt Cell chipekben szeretné felhasználni.

A LongRun2 technológia többek között megoldást nyújt a chipek túlzott felmelegedésére, illetve az alkalmazott tranzisztorok teljesítményveszteségére. Így lehetővé válik, hogy kisebb, de ugyanakkor minél nagyobb teljesítményű chipeket, processzorokat lehessen előállítani. A Cell chipekkel a Sony, az IBM és a Toshiba nem titkoltan a világ legnagyobb processzorgyártó vállalatának, az Intelnek akarnak konkurenciát állítani a szórakoztató-elektronikai szegmensben.

A LongRun volt világszerte az első olyan technológia, amelynek a segítségével lehetővé vált, hogy dinamikus módon szabályozható legyen a processzorok órajel-frekvenciája és csökkenthető legyen a chipek teljesítményfelvétele. A LongRun2 az úgynevezett LongRun Power Management technológiára épül és tavaly mutatta be a Transmeta. Érdekesség ugyanakkor, hogy a vállalat a saját processzoraiba eddig még nem építette be a technológiát. A Transmeta tájékoztatása szerint a LongRun2-technológiával továbbfejlesztették ezt a módszert és így még hatékonyabb módon szabályozható, illetve ellenőrizhető, ezáltal pedig meg is akadályozható például a chipekben lévő tranzisztorok teljesítményvesztesége.

A Sonyn kívül eddig még három további cég vásárolta meg a LongRun2-technológiát, a megodlás hirtelen jött népszerűsége pedig a nehéz gazdasági helyzetből való megmenekülést jelentheti a Transmeta számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #3
    Hát igen, de a nagyobb teljesítményhez energia kell.
  • pemga #2
    Lehet nem akarták, hogy csak a proci helyből 100W-t fogyasszon :).
  • vax #1
    Ez már nagyon sok fajta "dologgal" lesz tele. :)