Gyurkity Péter

A Transmetába fektet az AMD

Az AMD nem kevesebb mint 7,5 millió dollárt fektet be a Transmetába, hogy tovább kamatoztassa az eddigi együttműködés eredményeit. A processzorgyártó a jövő héten újabb árcsökkentésre készül.

A pénteken bejelentett tranzakció értelmében az AMD 7,5 millió dollár értékben vásárol Transmeta részvényeket, amely rögtön egyharmadával megdobta azok árfolyamát. A cégnek szüksége is volt erre, hiszen az elmúlt egy év nem volt éppen sikerekben gazdag és a saját technológia licencelésére berendezkedő vállalat nem igazán találja helyét a piacon. Az AMD azonban lát jövőt a cégben, ezért nem hajlandó veszni hagyni társát.

"A Transmeta kulcsfontosságú szerepet töltött be az AMD64 és a HyperTransport technológia kifejlesztésében és sikerre vitelében" - jelentette ki Dirk Meyer, az AMD ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az új megoldások kidolgozása mellett számítanak a cég energiatakarékos processzoraira is, amelyeket saját rendszereikben szeretnének felhasználni. Erről már tavaly szó esett, amikor az AMD jelezte, hogy igényt tart az Efficeon sorozatra, amely a Microsoft FlexGo projektjének részeként megjelenő PC-kben találhat új otthonra.



A Transmeta még 2004-ben határozta el, hogy átalakítja struktúráját és módosítja célkitűzéseit. A saját processzorok kifejlesztése és piacra dobása helyett kizárólag az egyes technológiák licencelésére állnak át, vagyis pusztán a fejlesztői munkából szeretnék fenntartani a vállalatot. A profilváltás utáni első évet sikeresnek minősítették, a bevételek azonban most jelentős mértékben csökkentek, alig érték el a 2 millió dollárt. Tavaly szabadalomsértés címén beperelték az Intelt, amely azonban nem hagyta magát és szintén pert indított a cég ellen.

Az AMD eközben újabb árcsökkentésre készül, hogy tartsa a lépést legnagyobb vetélytársával. A hírek szerint az Athlon 64 X2 chipek ára akár 30 százalékkal is csökkenhet, így a zászlóshajó szerepét betöltő 6000+ 241 dollárról 170 dollárra zuhan, míg a 4000+ 90 helyett mindössze 69 dollárba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #29
    Mármint jobban a kelleténél. Azt senki sem tagadja, hogy alapesetben 6600-tól fölfelé az Intel a nyerő tejlesítményben (ha van mire kihasználni, mert ide már kell egy 8800GTX). A tuning sem egyszerű, mert jelentősebb tuninghoz lap is kell, meg tuning-ram, mert nem lehet eléggé visszavenni a ram-szorzót. Csak tudod, vannak, akik úgy állítják be, hogy az Intel minden téren kérdés nélkül nyerő.
  • dez #28
    Milyen tényt is akarok én elferdíteni? Talán félreértetted azt a mondatot, mert ott arról van szó, hogy árban került azzal egy szintre (miközben gyorsabb). Mellesleg, ha túl sok hwsw-t olvasol, nem csoda, ha az Intel felé billen a mérleged.
  • who am I 7 #27
    dez te meg ne legyé má buta, nem csak az intel - amd híreket nézem, hanem ami érdekel.ennyi.Ettől függetlenül már mindenhol a te hülyeségeidet látom, és kezd unalmas lenni, föleg amikor be indul az ÁEMDÉ gépezeted, és ez kicsit irritáló.Mikor az ember el olvassa a cikket, és látja a nem éppen független HSZeidet... ( az ember már nem olvashat nyugodtan :DDD a kockák miatt :D )

    "Az AMD gyártástechnológiájának határát feszegető 3 gigahertzes Athlon 64 X2 6000+ listaára (ezer darabos nettó gyártói ár) 26 százalékkal 178 dollárra csökken, és nagyjából az Intel Core 2 Duo E6420 (2,13 gigahertz) modellel kerül partiba. "

    http://www.hwsw.hu/hirek/33762/amd_athlon_64_x2_sempron_arcsokkentes_intel_core_2_duo_quad.html

    Azért sem értem ezt a hozzá állást mert tényt akarsz elferdíteni, és emellett mindenki elismeri, hogy olcsó belépő kategóriában jobb vétel az ájemdé, viszont ha elérünk a 30-40E-es szintre (ami még mindig nem csúcs) akkor onnantól a c2d a jobb vétel.(aki meg hülye a géphez és nem tud tuningolni, még egy picit sem az vegyen olcsó procit egy 4-5000+ os X2-t és nagyon jól el lesz vele.az olyan ne is akarjon nagy teljesítményt.)
  • who am I 7 #26
    Örülök, h magadra találtál, eme kis szösszenetben :) :D
  • dez #25
    Az emberek többsége nem tuningolja szét a prociját, így viszont nem biztos, hogy jobban jár egy C2D-vel. De pl. tuningolni sem mindig úgy sikerül, mint szeretnék.

    ps. veled ellentétben én nem csak amd vs. intel témához szólok (meg nem is egész nap netezek, csak többször egy nap, mert gép mellett dolgozok), és nem csak azt lesem, mit ír erről egy bizonyos személy. :P
  • sathinel #24
    # Core 2 Duo E6600 Dual Core Processor Lowest Price: $221.90
    # Athlon 64 X2 6000+ Dual Core Processor Lowest Price: $169.99
    # Core 2 Duo E6700 Dual Core Processor Lowest Price: $314.00
    # Athlon 64 X2 3800+ Dual Core Processor Lowest Price: $67.90

    ??? miről beszélsz? vagy te is a bizonyos informatikai analfabétákhoz tartozol akikről dez beszélt? nézd meg az általam alul beillesztett linket pl. mi éri meg jobban?
  • lee56 #23
    Igazad van, az a menő amit te csinálsz, pont!
  • who am I 7 #22
    eh ez igen, nem vágom miért írtam el de :
    "mint egy hasonszőrű amd?"> értsd, árban hason szőrű.mert Ghz-re vicces lenne összehasonlítani.

    "ezzel a kibaszott"
    "h egésznap a fórumot nézzék"



    Na mind1, szóljon az melletted, h intel fanok is ilyenek, de akkor se menő ez az kocka"fan stílus.adios


  • who am I 7 #21
    "50%-ban az emberi butaságnak köszönhető ("most a C2D az Isten!"). "

    Mi a fasz köze van az emberi butaságnak ahhoz, h a c2d egy jó user kezében ténylegesen jóval többet ér mint egy hasonszőrű amd?dez bammeg kicsit át esel a ló túl oldalára ezzek a kibaszott amd fanatizmusoddal.Amikr A64volt jó akkor az volt a jobb kész , lengethetted a zászlót, előtte a pentium volt jó és most a C2D- jobb és kész...és majd lehet a k10 jobb lesz.ennyire savanyú a szőlő bameg?én ezt komolyan nem értem, hogy egyesek miért érzik azt hivatásuknak, h egésznak a fórumot nézzék, és ha bármit látnak, azonnal az amd amd amd igy meg úgy meg majd az amd, legyen az első dolguk.Dez neked van normális életed is, az áemdézésen kívül?
  • Sanyix #20
    :DDDDDDDDDDDD azt bizony fejbe kell lőni, mert hülye :D