Spencer

A Unixos szerverpiac helyzete az IDC szerint

2002 utolsó negyedévében a Hewlett-Packard és az IBM holtversenyben az első helyen végzett a Unixos szerverek piacán, az ebben a piaci szegmensben korábban domináns szerepet játszó Sun Microsystems-nek pedig meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

Az IDC piackutató cég most napvilágot látott jelentése szerint a tavalyi esztendő utolsó negyedévében mind a Hewlett-Packard, mind az IBM mintegy 1,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a Unixos szerverek piacán, vagyis ezen időszakban mindkét neves gyártó a piac körülbelül 30-30 százalékát uralta. Az ily módon harmadik helyre szorult Sun Microsystems az említett negyedév folyamán "csak" 1,4 milliárd dollár értékben forgalmazott Unixos szerver számítógépeket, ami megközelítőleg 28 százalékos piaci részesedést jelent a neves gyártó számára. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Sun Microsystems-nek ezzel együtt nincs oka borúra, ugyanis a 2002-es esztendő egészét tekintve továbbra is a mintegy 6 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító Sun Micorsystems uralta a közel 18,7 milliárd dolláros éves bevételt regisztráló piaci szegmenst.

Említésre méltó, hogy egy a Gartner piackutató cég által ugyanezen témakörben készített, nemrégiben publikált jelentés szerint 2002 utolsó negyedévében a Hewlett-Packard a Sun Microsystems-szel holtversenyben nyerte a Unixos szerverpiaci versenyt, az IBM pedig a harmadik helyet tudhatta magáénak. A Gartner és az IDC adatai tehát e tekintetben nem igazán fedik egymást, abban azonban mindkét piackutató cég munkatársai egyetértenek egymással, hogy a tavalyi év egészét tekintve a Sun Microsystems első helyét egyik konkurens cég sem volt képes veszélyeztetni. Mondanom sem kell, hogy a három számítógépgyártó cég mindegyike azon jelentést tekinti hitelesnek, melyben saját maga jobb eredményt ért el. Így például a Sun Microsystems szerint minden valós alapot nélkülöz az IDC azon jelentése, mely szerint a Sun Microsystems 2002 utolsó negyedévében csak a harmadik helyet volt képes megszerezni. A Sun Microsystems vezetői szerint a Gartner által készített jelentés sokkal pontosabb adatokat tartalmaz, és igazából csak az alapján lehet valós képes alkotni a Unixos szerverpiac tavaly év végi történéseiről.

Az IDC-féle jelentés szerint a tavalyi év utolsó hónapjainak a Linuxos szerverek voltak az igazi nyertesei, ugyanis 2002 utolsó negyedévében több mint 40 százalékkal több ilyen szervert adtak el, mint a megelőző év hasonló időszakában. Az IDC szerint jelenleg a Hewlett-Packard dominálja ezt a piaci szegmenst, a második helyen pedig holtversenyben található az IBM és a Dell Computer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!