JohnnyCage

A Linux és a .Net fogja meghatározni a szerverpiacot

A szabadforrású Linux technológiák, illetve a Microsoft .Net-alapú megoldásai lesznek a legszélesebb körben alkalmazott webszerver operációs rendszerek 2009-re, áll egy napokban kiadott tanulmányban.

A Linux-, illetve Windows-alapú megoldások az elkövetkező években folyamatosan teret fognak nyerni a Unix operációs rendszerre épülő szerverekkel szemben, állítja a Butler Group piackutató cég. A Butler Direct Ltd. leányvállalata úgy véli, 2009-re a Linux válik az elsőszámú operációs rendszerré a webszerverek körében.

A piackutató cég szerint 2004-ig a HP, IBM, és SUN Microsystems cégek Unix megoldásai maradnak a legkedveltebb webszerver operációs rendszerek, hét év múlva azonban már a Linux, illetve a Microsoft-féle .Net lesz a két vezető platform a fájl- és nyomtatószerverektől egészen a nagygépes rendszerekig.

A "Server Operating Systems -- Winners and Losers in the Open/Proprietary OS Market" (Szerver operációs rendszerek -- A nyílt és szabadalmaztatott operációs rendszerek piacának nyertesei és vesztesei) elnevezésű tanulmány szerint a Linux alacsony költségei, valamint kimagasló megbízhatósága miatt az elkövetkező években jelentős előretörést fog elérni a kisebb szerverek körében. A költségek, illetve a megbízhatóság mellett a társaságok a hatékonyságot, a biztonságot, és a könnyű menedzselhetőséget tartják a legfontosabbnak, amely a Butler szerint szintén a Linuxnak kedvez. A szabadforrású operációs rendszer előretörését segíti az is, hogy számos platformhoz elérhető.

A piackutató cég szerint még a kisebb társaságok számára is eljött az ideje annak, hogy megkezdjék a Linuxra való átállást. A szabad forrású operációs rendszer ugyanis az elkövetkező 3 - 5 évben fokozatosan felváltja az alsókategóriás Unix megoldásokat, és jelentős piaci részesedést szerez a Microsoft operációs rendszereitől is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)