JohnnyCage

Egyre nagyobb a Microsoft vesztesége az Xboxon

A szoftveróriás Microsoft Xbox játékkonzollal foglalkozó részlege az elmúlt év utolsó negyedében megduplázta veszteségét. Eközben az Office irodai programcsomag által termelt nyereség megközelítette a Windows operációs rendszerét.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) jelentése szerint jelentősen emelkedett a Microsoft nyeresége az Office irodai programcsomagon. Az Office változatai így közel annyi profitot hoztak a társaságnak, mint a zászlóshajó Windows operációs rendszer.
A Microsoft Windows részlegének negyedéves jövedelme az elmúlt év végén mintegy 1,97 milliárd dollár volt 2,44 milliárd dollár teljes bevétel mellett. Ez valamivel alacsonyabb a megelőző évben elért 2,11 milliárd dolláros jövedelemhez, illetve 2,68 milliárd dolláros bevételhez képest.

A társaság Otthon és Szórakoztatás szegmense, amelybe az Xbox divízió is beletartozik a PC-s játékok, valamint a televíziós termékek mellett, 348 millió dolláros veszteséget termelt az időszakban 1,28 milliárd dollár bevétel mellett. Egy évvel korábban a veszteség mintegy 180 millió dollár, a bevétel pedig 833 millió dollár volt.

A szoftveróriás mintegy 100 dollárt veszít minden egyes eladott Xbox játékkonzolon, a 199 dolláros készülék előállítása ugyanis hozzávetőleg 300 dollárjába kerül a társaságnak. Mindez azt eredményezi, hogy az Xbox konzol nagyszámú eladása esetén a részleg vesztesége megnő, már amennyiben a játékszoftver eladások nem kompenzálják a hiányzó összeget.

A Microsoft Informaikai Dolgozó részlege, amely többek között az Office-t is fejleszti, 1,88 milliárd dollár jövedelmet termelt 2,41 milliárd dollár bevételből. A szegmens mind a jövedelmet, mind a bevételt tekintve növekedést ért el 2001 utolsó negyedévéhez képest, amikor az üzletág jövedelme 1,74 milliárd, bevétele pedig 2,2 milliárd dollár volt.

A Windows operációs rendszeren, illetve az irodai megoldásokon kívül egyedül a Microsoft Szerver Platformok divíziója ért el nyereséget. Az Üzleti Megoldások, MSN Internet, illetve CE/Mobility részlegek veszteséggel zárták az időszakot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)