Berta Sándor

Dühös volt az Xbox miatt Bill Gates

Egyáltalán nem örült a konzol első változatának a Microsoft alapítója.

Robbie Bach, az Xbox-részleg egykori vezetője elmondta, hogy a fejlesztők az első kiadást még úgy mutatták be, hogy az eszközből a Windows operációs rendszer is profitálhat majd, de amikor mégsem így történt, Bill Gates rendkívül dühös lett.

A saját játékkonzol kifejlesztésének ötlete már 1999-ben felmerült a Microsoft központjában. A cél egy olyan termék megalkotása volt, amely eredményesen vehette fel a harcot a PlayStation 2-vel. Az elképzelést leginkább Rick Thomson, a hardverekért felelős akkori vezető támogatta, aki mögé felsorakozott a DirectX fejlesztőcsapata is, mely szerette volna, ha létrejön egy "DirectX-Box".

Thomson ugyanakkor úgy gondolta, hogy veszélyes lehet, ha az olyan konzolok, mint a PlayStation 2 átvehetik a számítógép szerepét a lakásokban, ezért az első Xbox egy módosított Windows-PC lett volna, amely rendkívül egyszerűvé tehette volna a fejlesztők számára a programok és a játékok konzolokról PC-re való átírását. A tervek között szerepelt az is, hogy legyenek olyan javítások, amelyek az Xboxon futtatott Windows operációs rendszert stabilabbá és gyorsabbá teszik.

Az ötlet tetszett Bill Gates társalapítónak, ő és Steve Ballmer is támogatta a megvalósítását és 500 millió dollárt biztosítottak az Xbox csapatnak a fejlesztési költségekre. Azonban eltelt egy év és bár már rég elkezdődött a konzol fejlesztése, de még egyáltalán nem voltak olyan új programkódok, amelyeket az Xbox csapat a Windows csapatnak adott volna át. Bill Gates ekkor lett nagyon dühös. A nehézkes kezdet ellenére a Microsoft vezetői úgy vélték, hogy a saját konzol egy lehetséges üzletet jelenthet, ezért a projekt folytatása mellett döntöttek. Megjelent az Xbox, de Windows nélkül, igaz, legalább a DirectX futott rajta. Az alapötlet csak 15 évvel később, az Xbox One megjelenésekor valósult meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • anubys1984 #7
    Nekem az maradt meg, hogy az xbox360 E3-as bemutatóján a gépet két g5-ös mac-en futtatták. XD
  • Sir Cryalot #6
    Johannes Szörmők akkor se győzött bevágódni (mint most a vr-rel),

    úgy tartja a legenda hogy akit meglátott a fejlesztők közül egérbillel doom3at játszani,

    annak rávágott a kezére!
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.09.08. 18:45:03
  • FoodLFG #5
    felejthető történelem.
  • Zozo76 #4
    behozta a konzolos multit. alapbol ott volt a net lehetosege. a halo mutatta meg hogy konzolon is lehet jo egy fps jatek.
  • A1274815 #3
    "Megjelent az Xbox, de Windows nélkül, igaz, legalább a DirectX futott rajta."

    Inkább mondjuk úgy, hogy csak egy kiherrélt Windows 2000 futott rajta.
  • Zsoltee_a_bator #2
    Azert az XBox letrejott valahogy.. :)
  • M2 #1
    500 millió dollárért nem csináltak semmit!? Elég tróger egy csapat lehetett az! :-)