Franczy

A Fujitsu be akar lépni az Intel/Linux szerverek piacára

A Fujitsu munkatársai a hét végén bejelentették, hogy a japán cég a szerverpiacon egyesíteni kívánja erejét az Intellel, melynek eredményeképp a közeljövőben olyan vadonatúj, Linux operációs rendszerrel ellátott szerver, illetve mainframe Fujitsu számítógépek kerülnek forgalomba, melyekben Intel mikroprocesszorok teljesítenek szolgálatot.

A Fujitsu konkrét terveit illetően jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy 2004 végéig várhatóan több olyan duálprocesszoros, illetve kettőnél több processzoros Fujitsu szerver fog bemutatkozni, melyekben Intel Xeon processzorok kapnak helyet, majd egy évvel később, előreláthatólag 2005-ben érkezik a Fujitsu azon, maximálisan 128 processzor fogadására képes mainframe rendszere, mely az Intel 64 bites Itanium platformjára épül.


Michael Fister Intel alelnök (baloldalt) és Tadayasu Sugita Fujitsu alelnök a tokiói bejelentés után

A mostani bejelentés kapcsán többek közt arról is szó esett, hogy a Fujitsu részt szeretne vállalni egy olyan nyílt forrású Linux operációs rendszer kifejlesztésében, mely szoftvert már lényegében az első pillanattól kezdve a vállalati, többprocesszoros felhasználási környezetekhez optimalizálnak. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Fujitsunak az Intelhez, valamint a Linux-hoz történő közeledése hosszabb távon minden bizonnyal rossz hatással lesz a Fujitsu és a Sun MicroSystems immár évek óta virágzó kapcsolatára. Mint ismeretes, néhány kivételtől eltekintve a japán gyártó szerver számítógépei jelenleg a Sun Microsystems Unix operációs rendszerére, a Solaris-ra, valamint a Sun Microsystems-féle UltraSparc processzorokhoz hasonló Sparc RISC chipekre épülnek. A Fujitsu-t egyébként nem szabad összekeverni a Fujitsu-Siemens néven bejegyzett leényvállalattal, mely Európában számos Intel processzoros szervert forgalmaz.

Jack Hirano, a Fujitsu szóvivője elmondta, hogy a Fujitsu továbbra sem kíván felhagyni a Sparc processzoros, Solaris-os szerverek fejlesztésével és forgalmazásával, vagyis tulajdonképpen arról van szó, hogy a Fujitsu a Sparc/Solaris platform mellett az Intel/Linux platformon is meg kíván jelenni. Hirano ezenkívül elmondta, hogy a cég termékskálájában található szervereknek várhatóan egyharmada lesz Intel processzorral szerelve, mely rendszerek egyébként Linux mellett Windows operációs rendszerrel is rendelhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!