Franczy

Komoly nehézségek és üzembezárások a Fujitsunál

A japán Fujitsu képviselői a napokban bejelentették, hogy a cég vezetői a közelmúltban úgy határoztak, hogy bezárják a Fujitsu flashmemóriák gyártásával foglalkozó oregoni gyártóüzemét, mely azzal jár, hogy a cég több mint 670 munkatársa kerül az utcára. A cég képviselői az igazgatótanács ezen kényszerű lépését azzal indokolták, hogy a világgazdasági nehézségek, valamint a chipgyártó ipart sújtó nehézségek lényegében elkerülhetetlenné tették a gyár bezárását és a munkások elbocsátását.

Sokan egyébként nem lepődtek meg a hír kapcsán, ugyanis a Fujitsu nemrégiben bejelentette, hogy a közeljövőben a cég számos országban mintegy 20900 alkalmazottjától kényszerül megválni, ami azt jelenti, hogy a japán cég 11,6 százalékos munkaerő leépítést hajt végre. A cégről egy ideje már azt is tudni lehetett, hogy a nagyszabású, flashmemóriák fejlesztésével és gyártásával kapcsolatos terveit lényegében ki kellett dobnia, mely ugyancsak a világméretű gazdasági nehézségeknek köszönhető. Érdekesség, hogy a Fujitsu annak ellenére is ilyen komoly megszorító intézkedések bevezetésére kényszerül, hogy a flashmemóriák világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen lényegében már a legtöbb mobiltelefonban, kéziszámítógépben és digitális fényképezőgépben helyet kapnak az ilyen úgynevezett nem felejtő memóriák, melyek ára egyébként a közelmúltban egyre inkább csökkent. Azt pedig el lehet képzelni, hogy mit érez most az a hatszázhetven, egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé vált Fujitsu-alkalmazott, aki eddig a 13 éve felépített greshami (Oregon) üzemben dolgozott.

"A Fujitsu vezetőségének rá kellett ébrednie arra, hogy egy nagyszabású átszervezési projekt és a különböző megszorító intézkedések bevezetése nélkül komoly nehézségekkel kellene szembenéznie a vállalatnak. Ezen átszervezési projekt keretein belül a cég vezetői úgy döntöttek, hogy a továbbra már úgymond feleslegessé vált flashmemória gyártóüzemeket be kell zárni, így sajnos elkerülhetetlenné vált a grashemi üzem bezárása és az ott dolgozók elbocsátása is" - áll a Fujitsu által kiadott hivatalos nyilatkozatban.

A világ harmadik legnagyobb flashmemória gyártójaként nyilvántartott Fujitsu az említett üzemet a tervek szerint mihamarabb, várhatóan a jövő év legelején bezárja, és ezután minden erejével arra a Japánban található flashmemória gyártóüzemére kíván koncentrálni, melyet egyébként a világ második legnagyobb flashmemória gyártójával, az AMD-vel (Advanced Micro Devices) közösen üzemeltet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!