Franczy

Megjelentek a Crusoe SE processzorok

A különböző alacsony fogyasztású mikroprocesszorairól ismert Transmeta munkatársai hétfőn bejelentették a cég legújabb chipjét, melyet a gyártó a hagyományos értelemben vett PC-k helyett az úgynevezett beágyazott (embedded) rendszerek piacára szán, vagyis segítségével megpróbál új színt vinni termékskálájába.

A keresztségben Crusoe SE nevet kapott vadonatúj Transmeta processzorok hasonlatosak a chipgyártó hordozható számítógépekbe szánt processzoraihoz, azonban azoktól eltérően elsősorban pénztárgépekben, számítógépes terminálokban, vagy például gépjárművekbe szerelt szórakoztató rendszerekben alkalmazzák majd őket.

A beágyazott rendszerekbe szánt processzorokról általánosságban elmondható, hogy funkcióik tekintetében némileg limitáltak a hagyományos processzorokhoz képest, és általánosságban csak néhány szoftvert futtatnak rajtuk. Ezenkívül ezen chipek esetében rendkívüli fontossággal bír az adott környezeti körülményekkel szemben tanúsított megfelelő ellenállás, valamint a teljesen megbízható, lefagyás mentes működés.


Tom Lee, a Transmeta beágyazott processzorok fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy a cég új processzorainak elsősorban valahol az ARM és MIPS chipek, illetve az Intel és AMD chipek közötti szűk piaci szegmensben kell meghódítaniuk a vásárlók szívét. Lee utalt arra, hogy a Transmeta beágyazott rendszerek piacára szánt Crusoe SE processzorainak működési frekvenciája 667 MHz-től 933 MHz-ig terjed, ami egyrészt a legtöbb ARM processzornál nagyobb teljesítményt eredményez, másrészt pedig a különböző Intel, illetve AMD processzorokénál sokkal alacsonyabb fogyasztást tesz elérhetővé.

A Transmeta a kezdetekben hat különböző Crusoe SE processzort kíván forgalmazni, melyek frekvenciája 667, 800, illetve 933 MHz lesz, és az ezen frekvenciájú chipeknek lesz egy hagyományos, valamint egy alacsony feszültségigényű, kisfogyasztású változata is. Szakértők szerint a Crusoe SE processzorok komoly bevételi forrást jelenthetnek az elmúlt időkben egyre komolyabb problémákkal küszködő Transmetának, mely cég boszorkánykonyhájában egyébként már javában folynak a második generációs Crusoe chipek fejlesztési munkálatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)