Franczy

Néhány éven belül elárasztják a piacot az OLED kijelzők

A legfrissebb jelentések szerint a különböző OLED fejlesztések olyan jó ütemben haladnak, hogy az ilyen újgenerációs, flexibilis kijelzők hamarosan komoly szerephez juthatnak a hordozható számítógépek, a kommunikációs eszközök, valamint a fogyasztói elektronikus eszközök piacán.

Az OLED fejlesztések többek közt azért haladnak ilyen jó ütemben, mert ezen fejlesztési projektek mögött általában olyan roppant tőkeerős technológiai cégek állnak, melyek a mihamarabbi sikerek elérése érdekében az egymással történő kooperációra is készek. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenleg még elhanyagolható piaci részesedéssel rendelkező OLED kijelzők néhány éven belül várhatóan el fogják árasztani a piacot, és 2007-ben már jóval több mint 2 milliárd dolláros forgalmat fognak generálni.

A nagyobb technológiai cégek közül jelen pillanatban többek közt a DuPont Displays, a Samsung, a Sony, a Hewlett-Packard, az IBM, a Kodak, a Lucent, valamint a Philips foglalkozik OLED-es fejlesztésekkel, a kisebb cégek közül pedig a Cambridge Display Technology, az Optronics, az Opsys, valamint a Universal Display folytat figyelemre méltó OLED fejlesztéseket.

Az LCD kijelzők piacán az elmúlt esztendőben 31 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le, ami mintegy 12-13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi forgalmi adatokhoz képest, tehát az általános, valamint technológiai gazdasági lassulás ellenére ezen piaci szegmensben komoly fejlődést lehetett tapasztalni. A legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy az LCD piacon 2006-ban már mintegy 44,8 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani, vagyis az említett fejlődés várhatóan az előttünk álló években sem fog megállni.

Az OLED kijelzők piacát a szakértők jelenleg mintegy 100 millió dollárosra becsülik, azonban ezen piac a Stanford Resources szerint 2008-ra már 2,3 milliárd dollárosra fog növekedni. A DisplaySearch szakértői még ennél is optimistábbak, mondván, hogy ezen piaci szegmensben 2007-ben várhatóan már több mint 2,8 milliárd dolláros forgalomra lehet számítani. A szakértők abban mindenesetre egyetértenek, hogy jelen állás szerint az OLED kijelzőknek minden adottságuk meg lesz ahhoz, hogy idővel a jelenleg széles körben használatos TFT LCD kijelzők helyébe léphessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #7
    ezt akartam mondani en is.. biztos fog ez meg fejlodni nezd csak meg pl az elso lcdket :] de kell ahoz meg jo par ev.. szvsz szethajtogatos mobilokban lesz az elso alkalmazasa ennek ugyanis az ennel az idonel nem nagyon tolt el tobbet szethajtva stb.. mire pc monitor lesz ebbol nem keves ido fog eltelni jo par evig meg a tft lesz az egyetlen lehetoseg
  • Pheel #4
    "Ha lesz rá pénzem, akkor csak ilyet fogok venni"
    Csak nehogy addig kihozzanak valami jobbat, te meg csak ezt fogod venni...
  • l3alF1aKe #2
    ja 2010 ben kb-) reméljük addigra lesz rá pénzünk-)