JohnnyCage

Kína bízik saját fejlesztésű processzorában

A kínai kormány magánvállalatokkal fogott össze a Dragon elnevezésű, saját fejlesztésű PC processzor piacra dobása érdekében. Az új megoldás célja, hogy elősegítse egy "belföldi" PC piac kialakulását, és csökkentse a külföldi gyártóktól való függést.

A szeptemberben bejelentett Dragon processzor jelenlegi példányai 200 - 260 MHz órajelen működnek. Ez az órajel nagyjából az Intel 1995 és 1997 között gyártott csúcskategóriás modelljeivel egyezik meg.

A kínai kormány azonban tisztában van a CPU képességeivel, és nem is az Intel/AMD/VIA megoldások ellenfelének szánja azt. A cél egy olyan processzor kifejlesztése, amely olcsó, kompatibilis a jelenlegi x86-os modellekkel, és felhasználható azon alkalmazásokhoz, amelyek nem igényelnek nagy számítási teljesítményt.

A projektben a Chinese Academy of Sciences (CAS) tudományos akadémia kutatói, a kínai Informatikai Minisztérium, az elektronikai óriás Haier Group, a Linux fejlesztő Red Flag Software, és a szervergyártó Dawning Corp. vesznek részt, derült ki egy hétfői sajtókonferencián.

Li Guo Jie, a CAS alá tartozó Institute of Computing Technology intézet igazgatója úgy véli, az új chip nyilvánvaló korlátai ellenére ki tudja majd elégíteni a kínai piac egyes szegmenseinek igényeit. "Az emberek nem fogják megvenni a chipet csak azért, mert itthon készült" - mondta Jie. "A processzornak versenyképesnek, és az elvárásokhoz igazodónak kell lennie" - tette hozzá.

A vezető elmondása szerint az új chip hamarosan megjelenik a PC-kben, mobiltelefonokban, valamint televíziókban, és 2003 végéig várhatóan mintegy 1 millió darab kerül piacra belőle. A CAS szerint a Dragon processzorból ezidáig mintegy 10 ezer darab készült.

Elemzők szerint Kína az olyan processzorgyártóktól való függőségét szeretné csökkenteni, mint az Intel és az AMD. Az ok a költségek csökkentése mellett a biztonság növelése lehet, vélik a szakértők. Kína ugyanis kritikus katonai alkalmazásokhoz is alkalmazni szeretné a chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lion #14
    na ez az ....
  • Vik1984 #11
    Tökéletesen igazad van! Pl. Egy vindóz egy 200MHz-s gépen ugyanúgy fut, mint egy 866-oson (lehet, hogy egy kicsit gyorsabb), mivel a Vindóz 98 kernelje még mindíg 486-osra van fordítva. Ellenben egy linux (imádom a Win vs. Lin vitákat :) egy jól fordított kernellel pillanatok alatt bebootol. Persze nem mindenki tud és akar kernelfordítással bajlódni. De ha eltolod, az az igazi móka (megjavítani ;-).

    Summa: Jó a 200MHz, ha teljesen kihasználják.
  • whitehawk #9
    Monolith, sztem az x86os licenszekért ne aggódj, Kínában a kopirájt nem ismert dolog :))
  • Laci73 #1
    A kínaiak igazán élelmesek. A Kínába telepített gyárakból sikeresen összeszedték (lopták) a technológiát :) Ügyes. Komolyan mondom.