Franczy

A JEDEC is áldását adja a DDR400-as memóriákra

Az Intel Corporation nem csak a világ elsőszámú chipgyártója, hanem egyben a világ talán legnagyobb befolyással rendelkező technológiai cége, melynek lényegében nem okoz különösebb gondot egy-egy technológiai megoldás mennybevitele, vagy éppen piacról történő teljes leradírozása. Ennek ékes bizonyítéka, ami mostanság a DDR400-as memóriatechnológia kapcsán történik.

Mint ismeretes, a JEDEC mindeddig azon az állásponton volt, hogy nem kívánja ratifikálni a DDR400-as SDRAM memóriaszabványt, azonban a neves testület változtatott ezen álláspontján, és bejelentette, hogy mégis támogatásra méltónak találja az említett memóriatípust. Szakértők szerint mindez egyértelműen annak a következménye, hogy az Intel nemrégiben bejelentette, hogy a közeljövőben bemutatkozó CaterWood és Springdale fejlesztési kódnevű alaplapi chipkészletei a korábban tervezett DDR333 helyett DDR400 memória támogatással fognak rendelkezni. Az Intel ezzel párhuzamosan arról is hírt adott, hogy a következő generációs Pentium 4 processzorok az eredetileg tervezett 667 MHz-es helyett immár 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni. Az Intel ezen új chipsetei és processzorai várhatóan 2003 második negyedévében fognak bemutatkozni.

A Samsung Electronics egyébként a napokban jelentette be, hogy a DDR400-as SDRAM memóriák világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és az ezen újfajta memóriák kapcsán felmerült kezdeti gyártási nehézségeket mára lényegében már teljesen sikerült felszámolni. A dél-koreai székhelyű gyártó munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a DDR400-as memóriák egyelőre érthető módon leginkább a high-end kategóriás asztali számítógépek és munkaállomások piacán a legnépszerűbbek.

A Samsung Electronics képviselői hangsúlyozták, hogy a cég gyártósorain novemberben már több mint 10 millió darab 128 Mbit kapacitású, nagysebességű, tehát DDR333-as, illetve DDR400-as SDRAM memóriachip készült. A Samsung Electronics jelenleg egyébként 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével állítja elő a DDR333-as, illetve DDR400-as SDRAM chipeket, melyekkel aztán a cég 128, 256, illetve 512 MB kapacitású memóriamoduljain találkozhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • J@no #9
    T*köm tele van a jedec-el. Amikor kinéztem nyár elején az új VIA KT400 chipsetes alaplapomat (készülőben...) kétséges volt, hogy támogatja-e a DDR 400-at. Jött a jedec, hogy ők nem! Erre via: ők sem hivatalosan, de azért elvileg megy. Végül megvetem az alaplapot (ASUS A7V8X), mely lasabb 400-as memóval, mint 333-assal. Ha a jedec nyár elején elfogadja, ddr400-al csak úgy hasítani a lap............
  • JTBM #6
    Még a 333-hoz is nehezen lehet kapni CL2-es RAM-ot. A 400-ashoz pedig elég reménytelen ügy keresgélni. Majd fél év múlva. A JEDEC csak reális volt.