Franczy

Az Intel-alapú szerverek megelőzik a RISC-alapúakat

A Gartner Dataquest piackutató cég legfrissebb előrejelzései szerint 2003 lesz az első olyan év, amikor az Intel processzoros szerver számítógépek eladásai kedvezőbben alakulnak a RISC processzoros, Unix operációs rendszerrel ellátott számítógépekénél. Szakértők szerint tehát a 2003-as esztendő vízválasztó lesz az Intel, valamint szövetségesei, a Microsoft, vagy például a Dell Computer számára, mely cégek az elmúlt időkben nem kevés pénzt és időt áldoztak a szerver számítógépek piaci szegmensére. Ezen cégek már az elmúlt években is jól teljesítettek a szerverek piacán, azonban korántsem voltak képesek olyan komoly bevételek elérésére, mint például a RISC-alapú Unix-os szerverek forgalmazásával foglalkozó Sun Microsystems. Az Intel és szövetségesei az elmúlt időkben komoly munkát végeztek a tekintetben is, hogy folyamatosan azon voltak, hogy meggyőzzék a felhasználókat az Intel, illetve Microsoft-alapú hardver és szoftvertermékek megbízhatóságáról és kiváló teljesítményéről, valamint arról, hogy az Intel-alapú rendszerek minden tekintetben jobb választásnak bizonyulnak a RISC-alapú számítógépeknél.

Jeff Hewitt, a Gartner Dataquest elemzője szerint az Intel processzoros szerver számítógépek térnyerése elsősorban annak köszönhető, hogy a szerverek piacán minden korábbinál keményebb árharc folyik, mely harcban az Intel nagyon jól szerepel. Hewitt meglátása szerint az Intel szempontjából ugyancsak előnyös, hogy a nyílt forrású Linux operációs egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vállalati piaci szegmensben, és a Linux-os szerverek a legtöbb esetben Intel processzorokkal vannak ellátva. Mindeddig az Intel-alapú szerverek gyártásával foglalkozó cégeknek kellett győzködniük termékeik minőségéről a vásárlókat, mostantól azonban a RISC platform jeles képviselőinek kell valamit kitalálniuk, amennyiben gátat szeretnének szabni az eladási mutatók folyamatos romlásának - nyilatkozta Hewitt.

A Gartner Dataquest előrejelzéséből többek közt kiderül, hogy míg a RISC processzoros szerverek piacán idén 18,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le, addig jövőre várhatóan már csak mintegy 18,1 milliárdot. Ezzel párhuzamosan az Intel processzoros szerverek egyre nagyobb népszerűségre törnek, ami konkrétan azt jelenti, hogy 2003-ban ebben a piaci szegmensben várhatóan több mint 20 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani a különböző gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!