JohnnyCage

Továbbra sincs remény az egységes DVD szabványra

A vezető gyártók korábban kijelentették, az újraírható DVD szabványok körüli zűrzavar mégegyszer nem ismétlődhet meg. Egyelőre azonban úgy tűnik, a DVD technológia következő generációja sem lesz mentes az inkompatibilitási problémáktól.

A nagy elektronikai cégek a közelmúltban több különböző, egymással inkompatibilis DVD technológiát mutattak be, mint a jelenlegi megoldások lehetséges utódjait. Amennyiben azonban a gyártók ezúttal sem tudnak megyegyezni egy általános szabvány kidolgozásáról, hasonló helyzet alakulhat ki az elkövetkező években, mint ami a jelenlegi DVD-RAM, DVD-R/RW, illetve DVD+R/RW megoldásokat övezi.

Általánosan elfogadott szabvány híján a felhasználók többsége ugyanis csak olyan eszközt lenne hajlandó megvásárolni, amely az összes szabványt támogatja. Ezek az eszközök a sokkal bonyolultabb felépítésükből kifolyólag azonban jóval drágábbak, így szintén nem számítanak ideális választásnak. Ez a helyzet pedig az eladások korlátozott növekedése miatt a gyártók számára sem kedvező.

Jelenleg két olyan következő generációs, újraírható DVD technológia létezik, amely az elemzők szerint esélyes lehet az általános elterjedésre. Ipari szakértők azonban úgy vélik, a két eltérő megoldás ugyanolyan bizonytalanságot okozhat majd, mint amilyennel jelenleg szembe kell néznie a felhasználóknak. A japán Toshiba és NEC cégek a közelmúltban terjesztették a 212 különböző társaságot tömörítő DVD Forum elé Advanced Optical Disc (AOD - Továbbfejlesztett Optikai Lemez) elnevezésű technológiájukat. A megoldás pontos specifikációit a jövő év második negyedéig határozza meg a konzorcium, mondta Hideyuki Irie, a DVD Forum egyik vezetője.

A másik készülőben lévő megoldást, a Blu-Rayt kilenc elektronikai óriás, a Matsushita Electric Industrial (Panasonic), a Philips, a Sony, a Hitachi, az LG, a Pioneer, a Samsung, a Sharp, és a Thomson Multimedia fejleszti.

A két technológia egyaránt 405 nm-es hullámhosszú, kék színű lézerre épül, amely a jelenleg alkalmazott vörös lézernél kisebb hullámhossza miatt sokkal kisebb területek letapogatására, illetve írására alkalmas, így a jelenlegi 4,7 GByte/rétegnél jóval nagyobb adatsűrűséget tesz lehetővé.

Az AOD technológiával egy DVD méretű lemez egyetlen oldalára akár 20 GByte adat is rögzíthető. A technológia piaci megjelenése a jövő évre várható, közölte Mitsumasa Fukumoto, az NEC egyik szóvivője. A rivális Blu-Ray oldalanként 27 GByte adat eltárolását teszi lehetővé, de a kétoldalas lemezek akár 50 GByte adatnak is helyet biztosíthatnak majd. Mint Tsuyoshi Sakaguchi, a Sony egyik vezetője elmondta, a technológiára épülő első meghajtók hamarosan megjelennek a piacon, pontos kiadásai időpont egyelőre azonban nincs.

Az új meghajtók és asztali felvevők elsőként várhatóan Japánban fognak megjelenni, ahol a jövő évtől egy továbbfejlesztett digitális TV-műsor sugárzási technológia jelenik meg, a jelenleginél sokkal jobb minőséget biztosítva. A kék lézerre épülő, második generációs DVD felvevők hozzávetőleg 2 - 2,5 órányi műsort tudnak majd rögzíteni a technológiának megfelelő, javított kép- és hangminőséggel.

Az elektronikai ipar képviselőit azonban továbbra is aggodalommal tölti el a két eltérő technológia okozta bizonytalanság. "A DVD Forum igyekszik összevonni a két megoldást, és van is remény arra, hogy sikerrel járjon. A dolog technológiai oldalát nézve ehhez azonban mindkét oldalról jelentős kompromisszumkészségre lenne szükség, ami egyelőre nem adott" - mondta Irie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #10
    +r t mindnek kell olvasnia a -r meg mehet a sunyiba :D az nemkompatibilis az asztali dvd vel
  • reszcsi #8
    HAverom valami toshiba dvd olvasót vett ha jól tévedek, mert hogy az tud mindenféle szart olvasni DVD+ és DVD- lemezeket is.
  • Laalee #7
    ez nem szabvanybeli kulonbseg... egyszeruen ezek fejlettebb olvasok, tobb feturet tamogatnak...

    regen a videok sem tudtak lassitott lejatszast, az ujak tudnak, de ettolmeg ugyanugy lejatszak az ujal felvett filemket is.
  • Frenzy #5
    Nekem gepben van DVD olvasom. Azt hiszem akkor maradok is ennel :-)
  • Munch #4
    Frenzy, csak az, ami a gépbe van. Az asztalinál már szintén ez van... DVD/VCD/SVCD volt eddig az alap.... most meg jön be az MP3, JPG képnézegetés, na meg már az asztali Divx-es player is... Tényleg nagy a homály...
  • Frenzy #3
    A DVD olvaso legalabb szabvanyos ;-)
  • Laci73 #2
    A CD-R szabvány még két-három évig uralkodó lesz. Addig reméljük eldől a DVD mizéria. Bár egy DVD-olvasóba jelenleg is érdemes beruházni.