JohnnyCage

Tajvan is készíti saját, 2. generációs DVD technológiáját

Egy állami támogatású tajvani kereskedelmi csoport a jövő hónapban várhatóan lerántja a leplet a harmadik olyan technológiáról, amely a jelenlegi DVD szabvány utódja lehet a közeljövőben.

Az új DVD technológia, amelyet a tajvani Advanced Optical Storage Research Consortium konzorcium fejleszt, a rivális megoldásokhoz hasonlóan kék lézerre épül. A kék lézer a jelenlegi DVD technológiákban használatos vörös színű változatnál kisebb hullámhosszal rendelkezik, vagyis a kék lézerrel jóval kisebb területek is letapogathatók a lemezen, ami lehetővé teszi az adatsűrűség drasztikus növelését.

Az új DVD szabvány támogatói azt szeretnék elérni, hogy a tajvani cégek ne függjenek annyira a külföldi DVD technológiáktól, mint jelenleg, derült ki Derray Huang nyilatkozatából. Huang, az Industrial Technology Research Institute (ITRI) kutatóintézet Opto-electronics and Systems Laboratories (OES) részlegének igazgatóhelyettese azonban úgy véli, az új technológia elterjedéséhez elengedhetetlenül szükséges a DVD Forum jóváhayása.

Mint Huang elmondta, az ITRI korábban Kínával közösen tervezett egy új, EVD (Enhanced Video Disc) elnevezésű technológiát, amelynek célja az volt, hogy megszabadítsa a kínai (és tajvani) cégeket a DVD technológia tulajdonosainak fizetendő licenszdíjaktól.

Az ITRI által fejlesztett DVD technológia a jelenlegi 4,7 GByte-tal szemben mintegy 15 - 17 GByte-os tárolókapacitást ígér oldalanként, illetve rétegenként, és eleinte elsősorban -a csak olvasásra alkalmas- asztali lejátszókban, illetőleg számítógépes meghajtókban lesz elérhető.

A tajvani konzorcium megoldása mellett jelenleg két másik technológia is verseng a következő generációs DVD szabványként való elfogadásért. A Blu-ray elnevezésű technológiát egy, összesen kilenc japán, dél-koreai, és európai céget egyesítő konzorcium támogatja és fejleszti. Emellett azonban az NEC - Toshiba páros is saját tervvel állt elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herot #1
    Mi lenne ha mi is fejlesztenek egy uj szabvanyt ? :))

    Ugy latom manapsag ez a sikk .... :)))