Franczy

NV30 még az idén? Felejtsd el!

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint a grafikuskártya gyártók nagyrésze biztosra veheti, hogy az idei évben már nem fog hozzájutni az Nvidia legújabb grafikus processzorához, a sokak által várva várt NV30-hoz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen okok állnak az ügy hátterében, mint ahogy azt sem, hogy egyáltalán hány grafikuskártya gyártó fog még az idén NV30-as chipekhez jutni. Az említett források tudni vélik, hogy az egyik legnagyobb tajvani és kínai gyártó sem kapja meg a még idénre beígért NV30 szállítmányokat, pedig ezen cégek az eddigiekben mindig a leghamarabb jutottak hozzá az Nvidia grafikuschip újdonságaihoz.

Nem kétséges, hogy mindez ahhoz vezet, hogy az idei év végén legfeljebb elvétve találkozhatunk majd NV30 alapú grafikuskártyákkal, az igazi dömpingre minimum a jövő év elejéig várnunk kell. Mint ismeretes, Derek Perez, az Nvidia egyik vezető munkatársa nemrégiben elárulta, hogy az Nvidia a Las Vegas-i Comdex szakkiállítás keretein belül várhatóan november 18-án jelenti majd be hivatalosan a GeForce4 utódját, a jelenleg NV30 fejlesztési kódnevet viselő grafikuschipet. A hivatalos bejelentés természetesen korántsem egyenlő a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéssel. Emlékezzünk csak vissza, hogy például a GeForce3-alapú videokártyák csak több hónappal a hivatalos GeForce3 bejelentés után kerültek forgalomba. Egyes források szerint egyébként idén világszinten mindössze 500-1500 körüli darabszámú NV30-as grafikuskártyát hoznak forgalomba, mely mennyiség mindenesetre ahhoz elegendő, hogy az Nvidia elmondhassa magáról, hogy tartotta magát korábbi ígéreteihez, és még 2002-ben megkezdte az NV30 forgalmazását. Az NV30 sorozatgyártása egyébként várhatóan csak valamikor 2003 januárjában, illetve februárjában fog megindulni.

Ide kapcsolódó hír, hogy az ATI Technologies a napokban hivatalosan bejelentette, hogy elkészült a világ első olyan videokártyájával, melyen immár nem hagyományos DDR (Double Data Rate), hanem DDR II memóriachipek találhatók. Az ATI Technologies esetében egyébként a második generációs DDR memóriák várhatóan nem lesznek hosszú életűek, ugyanis a kanadai gyártó nemrégiben arról adott hírt, hogy komoly GDDR III fejlesztéseket folytat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TheZsenyka #23
  zebulon, már megint elgurultak a piruláid...
 • Borg #14
  másrészt az csak opengl gyorsitó kártya, és korántsem jó játékokhoz (főleg D3Dhez nem).

  Egyébként az ATI DDR-II-es R9700as működő darab, mig az NV30 még mindig csak mítosz, akármit is mondhatnak. Lehet hogy nagyobbat fordul a kocka most a két gyártó között, mint gondolnánk?
  A TSMC nagy selejt%a miatt nincs kész még csak mintapéldán sem NV30ból, nemhogy biztos konfigurációt, illetve telejsitmény adatokat el lehetne mondani.
 • RpPRO #12
  Hagyjatok mar, pont erre elvez el a kis ego, hogy rola beszeltek, igen perverz alak.
 • AtisH #11
  És téged orvos látott már????
 • Pöty #10
  enyémeket modáráljátok ki, de remélem ez a némber látja őket!
 • Pöty #9
  Te zeb fodulj be a sarokba, térdelj le és szopd le magad jó keményen! Aztán a Wildcatedet dogd a... tudodhova !?
 • RpPRO #8
  Amugy pedig a moderatornak uzennem, jo lenne, ha zeb iromanyait kitorolnek, mert szantszandekkal negativ, aki elrontja a hangulatot es eltereli a figyelmet a gonosz "szemelyisegevel".
 • RpPRO #7
  Varhato volt a keses. Ez a sok selejt pedig igen jelentos tobbletkiadas, melyet termeszetesen majd a vasarlok fizetnek meg. Azert az 1 Gh-en porgo memoriat sem konnyu gyartani jelenleg. Ebben a csuszasban csak az a baj, hogy addig az Ati 9xxx-es termekeinek ara nem fog jelentosen esni (merthogy szeretnek egyet venni :)). Hajra ATI!
 • MaDFoX #4
  Jééézus zeb!
  De tudod mit én bevállalom mindet, de akkor te a sajat gyogyszeredet, nem hagyod ki többet ugye?! :P
 • zeb #3
  Ha az Nvidia már tavaj kijött volna a chippel akkor is elkésett volna mert az én Wildcatem mellett az csak egy olcsó játék hülyegyerekeknek.
  Persze aki nyolc év fölött játékra adja a fejét az vagy deviáns, vagy infantilis, vagy csak nagyon beszűkült a látóköre, bár olvasva a hozzászólásokat, sokaknál ez a három eset együtt áll fenn. Arra pedig az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógyszer.