JohnnyCage

nVidia NV28M az őszi Comdexen

A grafikus processzorokat gyártó nVidia-tól a legtöbben az új NV30 grafikus processzor bejelentését várják az őszi Comdexen. A társaság ugyanakkor a mobil fronton is tartogat egy meglepetést.

Az nVidia a Las Vegas-ban megrendezésre kerülő Comdex Fall 2002 kiállítás első napján, vagyis november 18-án, hétfőn jelenti be az NV28M grafikus magot, amelyet a társaság a nagyteljesítményű notebookokba szán. Az új mobil grafikus processzor, amely megjelenését követően várhatóan a leggyorsabb lesz kategóriájában, DirectX 8.0-alapú, és nevének megfelelően az NV28 grafikus magra, vagyis az NV25 AGP 8X támogatással ellátott változatára épül.

Az ATI Radeon Mobility 9000 vetélytársának szánt megoldás gyakorlatilag egy lebutított GeForce4 Ti 4200 változat, amelynek az nVidia a mag- és memória órajelét is lelassította, méghozzá egyaránt 200 MHz-re. Kérdés azonban, hogy az asztali NV28 alapok mekkora fogyasztást fognak eredményezni a chip esetében, mivel a fogasztás a mobil GPU-k esetében legalább annyira fontos a gyártók (és felhasználók) számára, mint a teljesítmény. Annyi biztos, hogy az NV28M 35 x 35 mm-es tokban kap helyet, amely egy notebookban meglehetősen nagynak számít. A grafikus processzor mellett ráadásul még egy "output chip modulator" elnevezésű társchipre is szükség lesz a notebookokban, ami szintén nem a helyet növeli.

Az NV28M-re épülő első notebook várhatóan a jövő év első negyedében jelenhet meg a piacon, és az nVidia régi szövetségese, a Dell Computer adja majd ki. Később várhatóan azonban szélesebb körben is elterjed majd a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!