Franczy

Immár hivatalos: NV30 november végén

Szeptember végén különböző források már tudni vélték, hogy az Nvidia a november végén Las Vegasban megrendezendő Comdex számítástechnikai szakkiállítás keretein belül rántja majd le a leplet legújabb grafikus processzoráról, a jelenleg NV30 fejlesztési kódnevet viselő chipről. Ezen információkat mindeddig nem lehetett készpénznek venni, most azonban már biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben semmi nem jön közbe, akkor a gyártó a Comdexen előrukkol az NV30-cal, ugyanis mindezt Derek Perez, az Nvidia egyik munkatársa is megerősítette a napokban.

Röviden foglaljuk össze, hogy jelen pillanatban mit lehet tudni a sokak által egyszerűen ATI R300 killernek titulált Nvidia újdonságról! Az NV30 egy olyan DirectX 9 kompatibilis grafikuschip lesz, mely nem kevesebb mint nyolc renderelő futószalaggal fog rendelkezni, ezen futószalagok mindegyike pedig két-két textúrázó egységgel lesz ellátva. Az NV30 grafikuschippel szerelt, AGP8x-os szabvánnyal kompatibilis videokártyákon 256 bites interfésszel rendelkező DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák kapnak majd helyet, a frekvenciaértékekről pedig jelenleg annyit lehet tudni, illetve sejteni, hogy az NV30-as chip várhatóan 350-400 MHz-es frekvencián fog ketyegni, a grafikuschip mellett fellelhető memóriachipek frekvenciája pedig 700 MHz körül alakul majd. Tudni lehet, hogy az Nvidia már az NV30 grafikuschippel szerelt videokártyák esetében be szerette volna vezetni a minden korábbinál nagyobb memória sávszélességgel kecsegtető DDR II memóriákat, azonban mivel a JEDEC ezen memóriákat egyelőre még nem szabványosította, szinte biztosra vehető, hogy a következő generációs Nvidia grafikuskártyákon csak hagyományos DDR memóriachipek kapnak majd helyet. Mivel a legújabb 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő NV30-as chip rendkívül bonyolult felépítéssel rendelkezik, a gyártási kihozatal várhatóan nem lesz túl kedvező, és teljesen biztos, hogy az Nvidia piacra fog dobni alacsonyabb frekvencián üzemelő és egyben olcsóbb NV30 variánsokat is.

Eközben a legnagyobb konkurens, az ATI Technologies sem pihen, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kanadai székhelyű gyártó október közepén piacra dobja a 179, illetve 219 dolláros áron kapható Radeon 9500, illetve Radeon 9500 Pro típusjelzésű grafikuskártyáit. Ugyancsak említésre méltó, hogy az ATI Technologies a napokban bejelentette a Radeon 9700 Pro All In Wonder változatát, valamint, hogy az ATI-nál már az R350-es grafikuschip fejlesztési munkálatai is javában folynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #12
    Hello Willyx!

    " Szamomra az a lenyeg, hogy minel tobb versenykepes cpu/gpu-t eloallito ceg legyen. Ugyanis nekem a penz szamit, nem az, hogy eppen melyik a menobb."

    Pont erről van szó. Nekünk nagyon jól jön az Nvidia-ATi párharc, mert ennek köszönhetően jövő tavasszal és is tudok aránylag jó áron upgrade-elni GeForce2-ről R300 vagy akár NV30 alapú kártyára. (bár az utóbbit előbb mutassák is be, és teszteljék le független szakértők)
  • mir #6
    ma már a high-end piacon 128bites memóriavezérlőbel csak 2. helyet lehet elérni(ala GF4)
  • Inquisitor #5
    "... videokártyákon 256 bites interfésszel rendelkező DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák kapnak majd helyet."
    Hmmm. A legutolsó hírekben nem az volt, hogy mig is "csak" 128 bites lesz???