Franczy

Készülőben az új PowerVR architektúra

A különböző multimédiás és grafikus processzorok fejlesztésével, illetve ezen chipek licenszének bérbeadásával foglalkozó Imagination Technologies Group nemrégiben felhagyott ugyan a negyedik generációs PowerVR grafikus architektúra fejlesztésével, azonban ezzel egy időben gőzerővel nekilátott az ötödik generációs PowerVR chipek fejlesztésének, mely chipek a cég ígéretei szerint várhatóan már a jövő esztendőben napvilágot fognak látni.

John Metcalfe, az Imagination Technologies fejlesztési részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ötödik generációs PowerVR architektúra számos újdonságot vonultat majd fel, így például teljesen programozható lesz, valamint támogatni fogja a pixel shading technológiát. Metcalfe utalt arra, hogy az ötödik generációs PowerVR grafikus processzorok egy elsődleges feldolgozó futószalagra, valamint több hardveres gyorsító egységre fognak épülni. Utóbbi gyorsító egységeket az aktuális renderelési követelménynek megfelelően bármikor ki-, illetve be lehet majd kapcsolni. Metcalfe ezenkívül elmondta, hogy a legújabb PowerVR grafikuschipek esetében is találkozhatunk majd a már jól ismert, úgynevezett tile-alapú rendereléssel, mely a memóriasávszélességre, ily módon pedig az új PowerVR chipes kártyák összteljesítményére is kedvező hatást fog gyakorolni.

A cég munkatársa elárulta, hogy az Imagination Technologies akkor hagyott fel a negyedik generációs PowerVR architektúra, vagyis lényegében a Kyro III fejlesztésével, amikor a PowerVR architektúrák licenszelésével foglalkozó STMicroelectronics az idei év elején bejelentette, hogy kivonul a személyi számítógépekbe szánt grafikuschipek piacáról. Ezt követően pedig a gyártó gőzerővel megkezdte a teljesen új alapokon nyugvó, immár ötödik generációs PowerVR processzorok fejlesztési munkálatait.

Az Imagination Technologies által jelenleg gyártott PowerVR MBX grafikusmag a cég harmadik generációs grafikus architektúrájára épül, mely architektúrát egyébként az Intel Corporation, valamint az ARM Holdings is licenszeli. A jelenleg fejlesztés alatt álló ötödik generációs PowerVR chip várhatóan 0,13 mikronos gyártási technológiával fog készülni, és valamikor a jövő évben fog bemutatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Orgi #16
    Én ezt soha nem mondtam volna ki, de a prohardveres cikk érdekes. Volt nálam egy pár napig egy Inno Gef3 Ti200, persze 1értelműen az a gyorsabb, de Unreal alatt úgy éreztem a Kyro jobban ment. Akkor ezek szerint nem csak képzelődtem...holnap megnézem az új Unreallel is:), de valszeg elvérzik:(
  • mir #15
    vazzeg... na mind1. bocsi. azért ha valakit érdekel, gondolom meg tudja nézni.
  • mir #14
    "Mir-nek: szerintem szemészet nem ártana, mert a Savage4 nagyon szar nagy (értsd:1024*768 és társai) felbontásban...és ez nem csak az én véleményem...kicsit homályos a képe! Nekem egy élmény volt V3 3000-re váltani S3 Savage4 után."
    nyilván voltak abból is olcsóbb, meg drágább kategóriák. ezzel nem tudok vitatkozni, nekem savage sosem volt a gépemben, csak másoknál láttam.

    "Nem tom ti hol éltek, de hogy nem gyorsabb az MX-nél az biztos...volt egy teszt, ahol egy 866-os P3-al kevesebbet nyomott mint az én cerka633-asommal egy MX400...ugyanabban a felbontásban. A képe lehet, hogy szebb, de ki tud arra figyelni, amikor RTCW-ben épp segbelövik? Ennyi erővel a V3 a legjobb mert az nagyon szép 2D-ben...amúgy meg könnyű gyorsnak lenni úgy, hogy nem jelenít meg mindent.. "
    ezt nem hiszem neked el.
    itt a lap alján megnézheted, hogy pakolja össze UT alatt a kyro2 a Ge3mat
    ha nem hiszel magyar oldalnak:
    itt 1 kategóriával megleőz minden mx-et 640*480ban
    HREF="http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1580&p=6">itt már 1.5 kategória a különbség, már a GF2pro is le van gyűrve 800*600ban
    HREF="http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1580&p=7">itt már több, mint 2*olyan gyors, mint az MXek 1024*768ban
    remélem az anandtech szavahihetőségét nem akarog megkérdőjelezni, mert azon eléggé meglepődnék, ha az ő tesztjeiben hiba lenne...

    "Cseréljetek ezekre a kártyákra ha sebességet és minőségi képet akartok: PNY Quadro 4 400 NVS vagy Trident CGA"
    a quadrot ne emlegesd a képminőséggel, a 3Ds képminősége elmegy, a 2D sehol sincs a VX2esemhez képest. már láttam Quadrot, ne mond, hogy hülye vagyok. a tridentet nem ismerem.
    de ha valaki a quadro árkategóriájában keres megoldást, akkor a FireGL 1 pöttyet jobb(nem sokkal, de jobb, meg gyorsabb is) a wildcat viszont mindent sárbadöngöl(2D/3Dképminőség terén) persze csak ha PCkben gondolkodunk...
  • MuERTe #7
    Hát igen, képminőség meg blabla...
    Nekem egy jó öreg savage4 van a gépemben, de az általa nyújtott képminőség csak a geforce3-al jelent meg az nvidia kártyákon. Én azt mondom, a képminőség a minden. A következő videokártyám is ez alapján fogom választani és nem a sebessége miatt. Az csak másodlagos szempont.
  • Orgi #5
    Azt azért ne felejtsd el, hogy nem 2002 volt a Kyro2 éve. Inkább 2001ben "sláger". Az MX400asoknál szebb képe is volt és gyorsabb is. Én ezt most egy ilyenen írom még...és a mai játékok is elmennek még rajta, bárt nem száguldanak és nem high detailben, nem tükröződik a víz, de mennek. Pl a War3 tökéletesen highben, 1024*32ben, a Neverwinter is 800*600ban. A BF az nem megy rajta pl, de a Maffiát most installálom...és menni fog. Régi, de azért használható még. A Kyro3nak meg drukkolok, mert úgy vagyok ezzel a 2vel, mint a Gusommal: szeretem és kész.
  • sztavrosz #4
    Mindenki azt mondja, hogy képminőség meg blabla... És mégis LG monitor előtt ülnek ezek a userek. 2002-ben pedig olyan VGA kártyát árulni, amelyikben nics geometria gyorsítás (függetlenül attól, hogy mire használja), hát az bizony gáz. Ha pedig csak a képminőség miatt vásárol valaki ilyen kártyát, akkor tudtommal van jobb választasa is (MATROX). Egyébként az Unrealért sohasem rajongtam (Queake 1, 3 rulez)!!!
  • mir #3
    sztavrosz hülye vagy. eljutott már az agyadig, hogy van olyan ember, aki nem csak UT2003 futtatásra használja a gépét? még a Q3 is bővel elfut 1 kyro2esen, sőt, szinte minden! ha valaki nem akar 1024x768ban 4xFSAA játszani mindent, és 200 FPS alá esni, annak elég 1 kyro2 is. arról pedig nem is beszélve, hogy nekem a mostani VX2előtt Ge3Ti200 volt(abit siliro) azelőtt meg kyro1, és el kell ismerni, hogy a kyro1 kenterbe verte a ti200ast képminőség terén(és mivel úgysem használtam játékra, vettem helyette mégjobbat:D) tehát vannak, akik nem a 3Ds teljesítményre mennek, vagy télleg csak 2* egy héten leülnek játszani. az én kártyám teljesítménye kb voodoo3 szintjén van. de nem cserélném le 1 radeon 9700asra sem. mert van, aki nem játékra használja a gépet.
  • sztavrosz #2
    Őszinte részvétem!