Franczy

Csalódást okozó DVR piac

Egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy bár a digitális videorekorderek (Digital Video Recorder, DVR) piaca stabilan növekszik, kiugróan jó eladási mutatókra ezen piaci szegmensben nem lehet számítani, ami sokak számára mindenképpen csalódást jelent. A The Yankee Group piackutató cég munkatársai által készített jelentés szerint az Egyesült Államokban az idei év végéig mintegy 1,8 millió háztartásban lesz megtalálható egy-egy digitális videofelvevő berendezés. A legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy a 2006-os esztendő végéig a DVR eszközökkel rendelkező amerikai háztartások száma körülbelül 19,1 millióra fog növekedni. A The Yankee Group egy évvel ezelőtt kiadott hasonló jelentésében 2006 végére még csak 18,6 millió darab amerikai digitális videorekordert jeleztek előre, tehát az elmúlt egy évben ha nem is kiugróan, de némileg javultak a DVR piac kilátásai.

Mint ismeretes, a DVR technológiák, illetve az ezen technológiákra épülő első digitális videorekorderek a 90-es évek végén bukkantak fel, amikor is a legtöbb szakértő és gyártó úgy vélekedett, hogy a DVR eszközök rövid idő alatt nagy népszerűségre tesznek majd szert, és minden eddiginél nagyobb sikert fognak aratni az elektronikus eszközök piacán. Most már tudjuk, hogy ezen vélekedések túlontúl optimisták voltak, ugyanis bár a DVR piac folyamatosan és stabilan növekszik, egyszerűen nem képes beváltani a hozzá fűzött reményeket. A DVD piac ezzel szemben szinte minden korábbi rekordot megdönt, melyre jó példa, hogy az idei évben az Egyesült Államokban eladott DVD-lejátszók száma várhatóan jóval meghaladja majd a 15 milliót, és elképzelhető, hogy eléri a 20 milliót is. Magyarul a DVD-lejátszó berendezések a DVR eszközökkel ellentétben mára igazi bestsellerekké tudtak válni, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az egyre olcsóbb DVD-rekorderek várhatóan hamarosan elárasztják majd a piacot.

A digitális videorekorderek olyan, a hagyományos videomagnókhoz hasonló eszközök, melyek különböző videoanyagok rögzítésére és lejátszására képesek, azonban esetükben nem videokazetták, hanem merevlemezek töltik be az adattároló eszköz szerepét, ezenkívül pedig számos extra szolgáltatást nyújtanak a jó öreg VHS eszközökhöz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!