JohnnyCage

Csak az AMD rendszerekben elérhető a DDR400

A Pentium 4 alapú chipkészletek egyelőre nem támogatják a technológiát, és a közeljövőben nem is várható DDR400 kompatibilis Pentium 4 chipkészlet megjelenése.

A chipóriás Intel, illetve a tajvani chipsetgyártók egyelőre nem tervezik DDR400-alapú Pentium 4 chipset kiadását, így a technológia előnyeit a közeljövőben csak az AMD Athlon rendszereivel lehet majd kihasználni.

A DDR400-SDRAM memóriák az elemzők szerint azonban leginkább csak a "white-box" (fehér doboz) piacra szánt gépekben lesznek megtalálhatók. A DDR400 chipek ára a viszonylag kis gyártási mennyiség miatt egyelőre meglehetősen magas, de a technológia általános elterjedését hátráltatja a kompatibilitási problémákat megoldó JEDEC szabvány hiánya is.

Ami a chipsetgyártókat illeti, jelenleg a Silicon Integrated Systems (SiS) és nVidia tervezi DDR400 alapú Athlon chipkészletek piacra dobását. A VIA új KT400-as megoldása hivatalosan csak a DDR333 (PC2700) technológiát támogatja, a chipkészletre épülő alaplapok azonban együttműködhetnek egyes DDR400 modulokkal is. Mint Peter-Maarten Bijkerk, a Micro-Star International európai részlegének egyik vezetője elmondta: "A KT400 chipkészlettel szerelt alaplapok használhatók egyes DDR400 memóriamodulokkal, de bizonyos esetekben inkompatibilitási problémák merülhetnek fel. A VIA azért nem támogatja a DDR400 szabványt az új KT400 chipkészletben, mert a szabvány valójában még nem is létezik" - tette hozzá Bijkerk. "Szeretnénk támogatni a DDR400-at, de a szabvány hiánya problémákat okozhatna alaplap gyártó partnereinknek" - mondta a VIA egyik szóvivője.

A SiS úgy próbálja megkerülni a problémát, hogy maga hitelesíti chipkészleteivel az egyes DDR400 memóriamodulokat. "A DDR400 chipek a fejlődés logikus lépcsőfokát jelentik, ezért a technológiát támogatni fogjuk SiS746FX és 846FX (AMD-alapú) chipkészleteinkben" - mondta Stephen Chen, a SiS értékesítési részlegének elnökhelyettese.

Az nVidia új nForce2 Socket-A chipkészlete szintén támogatja a DDR400 memóriákat, de a megoldás a nyári bejelentést követően még nem került piacra.

Az elemzők szerint a DDR400 piaci részesedése egyelőre meglehetősen alacsony marad, mivel az új technológiával szerelt fehér doboz (noname) PC-ket legfeljebb a hardcore játékosok, illetve a számítástechnikai rajongói veszik majd meg. - Arra azonban jó lehet a megoldás, hogy az AMD növelni tudja segítségével a csúcskategóriás Athlon XP processzorok teljesítményét - mondta Shane Rau, az IDC egyik elemzője.

A chipóriás Intel szerint a (kétcsatornás) DDR333 memóriák megfelelőek lehetnek a Pentium 4 rendszerekbe a DDR-II technológia 2004-re várható megjelenéséig. A társaság ennek ellenére nem zárta ki egy esetleges, DDR400 támogatású chipkészlet kiadását a közeljövőben. A SiS szintén nyitott a P4 chipek DDR400 memóriákkal való támogatása iránt, és tervbe vette egy DDR400 alapú chipset kiadását a jövő évben megjelenő Prescott processzorokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #2
    A JEDEC - jelenlegi állásfoglalásuk szerint - nem hitelesít többet 400-as DDR RAM-okat a DDR I szabvány alá.
  • braindance #1
    Helyesen:
    "Csak az AMD rendszerekben érhető el a DDR400."

    Lehet hogy angolból fordíttatott a szöveg, de magyarul hülyén hangzik.