SG.hu

Apple Mac OS X 10.2 Jaguar

Jaguar. Az Apple új Mac OS X változata nagyobb újításokat takar mint azt a 10.2-es verziószámból gondolnánk. Továbbfejlesztett kezelőfelület, új hálózati alkalmazások, három új szoftver, nagyobb teljesítmény és stabilitás - a lehető legtöbbet hozták ki az operációs rendszerből.

Installálása nem tér el jelentősen a korábbiaktól; a két cdlemez ellenére egyszerű maradt. Negatívum, hogy személyes információk megosztása nélkül nem is enged tovább - ezeket az Apple-hez küldi a program regisztráció és marketingokokból. A Jaguar ezeket fel is használja a későbbiekben, például a Sherlock Yellow Pages (sárga lapok) keresési funkciójánál az itt lakóhelynek beállított pozicióból indul ki iránymeghatározásnál.


Elindulás után észrevehetjük a kezelőfelületen végrehajtott apró változásokat: a gombok laposabbak és finomabban szinezettek, a húzd-és-dobd jel 3D-s designt kapott. A legjelentősebb újítást a keresés funkciónál találhatjuk, egy mezőben megadhatjuk a könyvtárat, meghajtót vagy hálózati eszközt - korábban zavaróan együttlévő online és offline eredményeket is kaphattunk. A Sherlock 3.0 már csak az Interneten keres, csinosan összerendezi a webkeresők eredményeit egyetlen ablakba - böngészőre sincs szükségünk. Ezenkívül csatornákba is tudja szervezni az információkat, például az eBay csatornán kereshetünk tárgyakat név és ártartomány szerint, majd kidobja az aukciós adatokat fotókkal; a Yellow Pages csatorna megmutatja a térképeket és irányokat, az AppleCare-en pedig a teljes Apple tudásbázis cikkeiben barangolhatunk - mindezt az operációs rendszer keresőjén keresztül. Az egyetlen hiba, hogy az általános internetcsatorna csak 5 keresőt használ, és a legjobb Google nincs közöttük.

A Jaguar hálózati téren esett át a legnagyobb változáson. A ZeroConf szabványain alapuló dinamikus azonosító és ön-konfiguráló technológiával annyira egyszerüvé teszi a dolgot amennyire csak lehet. Egy Ethernet kábel két végén lógó Jaguar Mac-ek másodpercek alatt megtalálják egymást és konfigurálják TCP/IP cimeiket. A Jaguar azonnal felismer bármely létező drótnélküli 802.11b hálózatot, megmutatja a nevét és egyetlen kattintással (és persze jelszóval) lehetővé teszi a csatlakozást. A helyzet a Windows hálózatoknál is hasonló, már nem kell külön beütnünk a szerver IP cimét, mint a 10-1-ben, hanem az megjelenik a Go menü Connect To Server parancsánál. Egyetlen duplakattintással csatlakozhatunk rá, és használhatjuk is. Ugyanígy a Windows felhasználók is beloggolhatnak, és elérhetik a Mac adatait. A megosztáshoz a System Preferences > Sharing menüpontjánál kell a Windows File Sharing-et kipipálni, majd a Jaguar generál egy URL-t, amit megadva a Windows felhasználóknak SMB protokollon át elérhetik az a publikus adatokat - ez a Mac OS X 10.1-ig lehetetlen volt. A Jaguarban már van virtuális magánhálózat (VPN) támogatás is. Ha ez nem lenne elég, egy kattintással megoszthatjuk internetkapcsulatunkat is, Internetes átjáróvá (gateway-é) alakítva a Mac-et.


A Jaguar új azonnali üzenetküldőt is kapott, neve iChat. Tisztán Apple környezetben kiváló: azonnal megtalálja a hálózaton lévő felhasználókat (azonnal be is jegyzi azokat az oprendszerben lévő cimjegyzékbe), és a levelezőprogramon keresztül is beszélgethetünk. Hátránya hogy sem MSN, sem ICQ hálózaton nem használható, csak AOL-en, így Magyarországon biztosan nem lesz nagy jövője. A címjegyzék annál nagyobb segítség: dolgozhat belőle a levelezőprogram, palm eszközök, Blutetooth-képes telefonok, és majd az Apple szeptemberben megjelenő naptárprogramja, az iCal is.

Az alkalmazások egyenkénti sebessége nem változott, de az új Quartz grafikus motor, a többszálú kereső és a módosított FreeBSD 4.4 Unix mag együtt érezteti hatását, főképp többszáz file-os ablakok megnyitásánál, vagy menüváltáskor. A gép indulása is jelentősen, kb. 20%-al gyorsabb lett. Az új operációs rendszer ára 129, az ötfelhasználós liszensz 199 dollár. Összességében véve a váltás OS 10.1 esetén nem javasolható, de üzleti felhasználás, vagy keresztplatformos hálózatnál már meggondolandó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #11
    Aki Mac-et akar venni/látni, ajánlom hozzá vagy az AppleCornert, vagy a Gránátalmát, mindkettő Mac viszonteladó.
    A Gránátalma a Mammut 1.ben van, az AppleCorner meg a nyugatinál.
    Mindkét helyen segítőkészek, ki lehet próbálni a gépeket.
    A kompatibilis hardware-t meg pc boltokban ugyanúgy meg lehet kapni, (HD, RAM, stb.)

    Papabear: a dtphez nincs Quark X alá, tessék helyette Quark-ot használni, illetve csak a CE betűtípusokhoz van hivatalos magyar billentyűzet, a magyarított H-khoz nincs.
    A Photoshop 7 és az Illustrator 10 mind OSX-es, Macromedia fronton meg az egész MX stúdió...
    Egyébként egyszer át kell állni, előbb vagy utóbb, mert rengeteg új cucc már nem nagyon supportálja a 9-et.

    Érdemes felrakni, és elkezdeni barátkozni.
  • braindance #7
    már két hete használom (6C115), nem rossz, de van benne pár bug, amit még ki kell javítania az apple-nek.
    Az interface érezhetően javult, mind sebességben, mind megjelenésben (pedig csak 16mb videokártyám van) rengeteg szempontból sokkal használhatóbb mint a 10.1. AGPs 450-es G4-en érezhető a gyorsulás. Az Address Book nagyon használható, a Mail program is jobb lett.

    A $129 egy kicsit húzós ár érte, de aki most akar átállni, annak úgyis adnak a géphez...
  • verti.go #6
    És ezen meglepődtél? :)
  • mir #3
    zsepi: jól látszik, hogy te apple gépet még csak max. a tescoban láttál, és ott is csak messziről, mert megrémültél az egygombos egértől, meg nem láttad a dobozt... nyilván aszitted, hogy az a TV távítányítója, és csak 1 DEMO van a TV2őn...
  • Gabest #1
    "azonnal megtalálja a hálózaton lévő felhasználókat (azonnal be is jegyzi azokat az oprendszerben lévő cimjegyzékbe)"

    Pff, MS passportnál legalább önkéntes a feliratkozás.