Franczy

Nem lesz olcsó az új Mac OS-re történő átállás

Az Apple Computer munkatársai a napokban zajló Macworld Expo szakkiállítás keretein belül számos hardver újdonság mellett néhány új szoftverről, köztük a Mac OS X operációs rendszer legújabb változatáról is félig-meddig lerántották már a leplet. A korábban Jaguar fejlesztési kódnevet viselt operációs rendszerre, a Mac OS X 10.2-re történő áttérés sajnos nem lesz olcsó mulatság, ugyanis az új szoftverre vágyó felhasználóknak vagy egy új iMac számítógépet kell vásárolniuk, hogy szert tegyenek a Mac OS X 10.2-re, vagy pedig ki kell fizetniük a szoftverért elkért 129 dollárt.

A hivatalosan augusztus 24-től elérhető legújabb Mac OS X operációs rendszer frissítést azon felhasználók sem kapják meg ingyen, akik korábban dobozos Mac OS X operációs rendszert vásároltak. Az Apple Computer képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a Jaguar-féle friss operációs rendszert csak azon felhasználók kaphatják meg "ingyen", akik iMac számítógépüket idén július 17-ét követően vásárolják meg, noha ezen felhasználóknak is 19,95 dollárt kell majd fizetniük a postai úton, CD-n érkező frissítésért. A cupertinói (Kalifornia) székhelyű cég munkatársai a Macworld Expón elmondták, hogy a Mac OS X 10.2 azért kerül relatíve sok pénzbe, mert elődjéhez, a Mac OS X 10.1-hez képest sokkal több újdonságot vonultat fel. Habár az összes Mac OS X operációs rendszer magja azonos, a Jaguar az Apple Computer szerint több nagyon fontos újítást tartalmaz magában.

Szakértők szerint egyértelmű, hogy a felhasználók nem fogadják majd kitörő lelkesedéssel, hogy a Mac OS X legújabb verziójáért komoly összegeket kell kifizetniük. A Microsoft jelen pillanatban egyébként 199 dolláros áron forgalmazza legfrissebb operációs rendszerének otthoni változatát, a Windows XP Home Editiont, míg a Windows 98, vagy Windows ME felhasználóknak 99 dollárt kell fizetniük a Windows XP Home Edition upgrade verziójáért. Amikor Steve Jobs-tól, az Apple Computer elnök-vezérigazgatójától a Macworld Expón valaki megkérdezte, hogy a jelenlegi Mac OS X felhasználók miért nem juthatnak hozzá olcsóbban a Mac OS X-hez, Jobs válasza az volt, hogy a 129 dollár nem egy nagy összeg, és különben is, a Mac OS X 10.2 még így is olcsóbb, mint a Microsoft-féle Windows XP. Jobs ugyan nem jelölte meg, hogy pontosan melyik Windows XP verzióra célzott, azonban minden bizonnyal a teljes verziójú Windows XP-re gondolt, hiszen a Windows XP upgrade verziója 30 dollárral olcsóbb az augusztustól elérhető Mac OS X 10.2-nél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #9
    Lesz magyar verzió: MakkOS
  • Yfel #8
    Most már a "Winsux" sem olyan rossz mint régen... én nem sok külömbséget látok használhatóság terén a kettő között otthoni felhasználásra.

    Vállalatira meg kinek mi a fontos... én nagyobb cégek helyében tuti az új 1U-s OS X Rack szervert venném mert a tuti hardware-en kívül ott van az is, hogy határtalan kliens elérési licensszel jön.

    De itthonra inkább választom a Windowst vagy Linuxot vagy épp mihez van kedvem. A MacOS sajna nekem nem jött be
  • Kosh #7
    azért MACOS-ért inkább fizetnék mint winsuxxért...
  • Gabest #5
    Mondjuk úgy hogy benne van az árában. Nagyon sok PC vásárló is azt hiszi, hogy ingyen kapta a windows-át a géppel.
  • braindance #4
    Na jó, de OSX-et meg ingyen kapsz a Mac-edhez...
  • Troll #3
    Ha összehasonlíccsuk a WinXP 199 és 99 dolláros árát az OSX 129 és 20 dolláros árával, valahogy úgy néz ki, mintha a M$ termékér sokkal többet kék fuzetni, vagy mi...
  • braindance #2
    úgyis az lesz, hogy rengetegen nem fognak érte fizetni... egyébként a #root-ra írtam az expo-ról egy csomót a cikk mellé véleményként.
    Hátha érdekel vkit mi történt még...