JohnnyCage

Alaplap módosításra lesz szükség a 3,06 GHz-es P4 bevezetésével

A Socket-478 kialakítás, illetve az 533 MHz-es rendszerbusz (FSB) bevezetése után a jelek szerint újabb módosításra lesz szükség az Intel Pentium 4 processzorhoz készülő alaplapok körében.

Tajvani alaplapgyártók elmondása szerint a 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor bevezetésével a társaságok kénytelenek lesznek két különböző változatot készíteni P4-alapú alaplapjaikból. Ennek oka a 3 GHz-es órajel felett üzemelő Pentium 4 processzorok igen nagy fogyasztása, amelyet a jelenlegi tápegységek már nem bírnak el.

A nagyteljesítményű processzorok működéséhez szükséges alacsony, ugyanakkor nagyon pontos tápfeszültséget, illetve több tíz amperos áramot az alaplapon található tápegységek biztosítják. Ezek a tápegységek a jelenlegi Pentium 4 alaplapokban 60 watt teljesítményt bírnak leadni biztonságosan, a 3,06 GHz-es Pentium 4-hez azonban már 70 wattos táp szükséges.

A megnövekedett fogyasztáshoz az alaplapgyártóknak módosítaniuk kell a tápegységet, így következésképpen a NYÁK (Nyomtatott Áramköri Kapcsolás) lapot is, illetve más alkatrészeket kell alkalmazniuk. A nagyobb teljesítményű tápegység mintegy 2 dolláros pluszköltséget jelent alaplaponként, ami miatt a gyártók két különböző változatot fognak készíteni Pentium 4 alaplapjaikból annak megfelelően, hogy az adott modell 3 GHz fölötti órajelű, vagy annál lassabb processzorhoz készül.

Ezzel némileg ellentmondva egyes gyártók továbbra is a jelenlegi tápegységeket fogják alkalmazni Pentium 4 alaplapjaikban, amelyek állításuk szerint még biztonságosan el tudják látni a 3,06 GHz-es processzorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #23
    Az a lényeg, hogy megint alaplapcserével léphet tovább egy P4-et pártoló felhasználó!
  • mir #20
    "Eleg marhasagnak tunik ez az uj tapegyseg dolog.
    Szerintem egy 2.4-2.6-ra tunningolt emelt feszultsegu 1.6-os proci mar eddig is siman fogyasztott 80-90 watott,es megis elbirjak a mostani lapok.Ugyhogy nem hinnem hogy egy 3.06-os alap feszultsegu procit nem birnanak a jelenlegi alaplapok."
    csak akkor már nincsen gari... mert ezek az új genyó alaplapok fögzítik a chipset 1 kicsiny FLASH részébe(csak pár bit) hogy valaha is hajtották-e túl az FSBt, AGPt, PCIt, memóriát, és ha igen, akkor nincs gari.
  • braindance #13
    nem akarok beleszülni, de mégis megteszem:
    CAD/lusta hogy jön ide az hogy a mir által említett procik nem cisc-ek?
    Ez alapkövetelmény volt?
    Csak mert nem mind1, hogy milyen architektúrájú és utasításkészletű a processzor, ha tekernek, és mégsem kell hozzájuk módosítani az alaplapot, a család közepén áramfelvétel miatt?
  • mir #11
    "Amd mar reg tul van 70watton / az altalad felsorolt prcoik vagy nem cisc vagz pedig gyik teljesitmenyu mobil procik, melyek alapfeltetele az alacsony fogyasztas."
    az intel is régen túlvan rajta.
    gyík procin mitértesz?
    a transmetát? van itthon 1 transmeta alapú céges notebook, és a helyzet az, hogy semmivel sem lassabb, mint az előző, amiben 1 Ghz MobilP3 volt, csak kicsit könnyebb, véknyabb, és tovább bírja. na jó, ha nekiesnék 1 stopperrel lemérni, lehet hogy az IE vagy a word vagy a VS 2 másodperccel hamarabb tölt be a P3mason, de pl. a VS6 fordítója gyorsabb.(teccik neki a crusoe)
    a C3 szar? 65000Ftból építettem belőle webszerveert, és van 1 384Kbps(szimm.) kapcsolata, vagy 15 kliense, lotus-notes szerver, meg FTP, és senkinek nincsen semmi problémája, ellennben a szerver halk, keveset fogyaszt, és nem fagy le. a C3 és a transmeta letudva.

    "US3, R12K, POWER3, POWER4, G4, K7, PA-8800"
    ezeket nem nevezném kisteljesítményű prociknak.
    de pl. ottvan az alpha ev68as, ami 70Wot diszcipál. az télleg meleg. amint látod, nem kell 1 procinak CISCnek lennie, hogy sokat fogyasszon.

    és ha valaki sztmondja tápegység, sztem mindenki a házban lévőre asszociál.
  • Hahoocsi #9
    Az is tápegység, ami az alaplapon biztosítja a cpu-nak megfelelő feszkót. Attól még persze a gép házában lévő cucc is tápegység, csak egy másik. A feszültségstabilizátor a feszültség állandó szinten tartásához használatos, a tápegység pedig egy (általában) magasabb feszültségből állítja elő a szükséges alacsony feszültséget, és (általában) nagyobb áramot. Azt mondjuk én sem értem, hogy egy 70 Wattos táp hogy bírhat el egy 82 Wattos procit...
  • mir #4
    "3,06 GHz-es Pentium 4-hez azonban már 70 wattos táp szükséges."
    az SGn elég 1 70Wos táp egy egész gépnek is:) mit számít, hogy csak a proci 82W...
    amúgy meg C3, Transmeta, US3, R12K, POWER3, POWER4, G4, K7, PA-8800 rulez. ezek mind 50W alatt vannak bőven!
  • narumon #1
    Én csak azon csodálkozom hogy a sok intel fan meg már évek óta eszi eszi és eszi ezt a sok hülyeséget!