Franczy

DDR400 fronton a SiS és a VIA beelőzi az Intelt

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel DDR (Double Data Rate) fronton jelen pillanatban a DDR333-as technológia támogatásának kialakításával van elfoglalva, e közben azonban a nagyobb tajvani chipgyártó cégek már javában a DDR400-as fejlesztéseiket pátyolgatják. A DDR400-as alaplapi chipkészleteket felvonultató képzeletbeli összesített roadmapen tehát az Intel nevét egyelőre még nem lehet feltüntetni, ezzel szemben a Silicon Integrated Systems (SiS), illetve a VIA Technologies ezen ütemterv több rovatában is szerepel különböző újgenerációs chipkészletei révén. Összességében egyébként elmondható, hogy míg a Silicon Integrates Systems DDR400 tekintetben elsősorban a Pentium 4-es frontvonalon fog domborítani, addig a VIA Technologies leginkább AMD fronton lesz érdekelt, noha mindkét cég roadmapjén megtalálhatók az Intel, illetve AMD platformokra szánt DDR400-as termékek.

A Silicon Integrated Systems a közelmúltban komoly sikert aratott SiS 645, illetve SiS 650 típusjelzésű Pentium 4-es chipkészletei révén, és ez várhatóan nem lesz másképp a DDR333 támogatással rendelkező SiS 648, illetve a DDR400 támogatással rendelkező SiS 648DX esetében sem. A Silicon Integrated Systems egyébként az AGP8x-os interfésszel kompatibilis SiS 648-as alaplapi chipkészletet eredetileg DDR400-as chipsetnek szánta, azonban mivel a DDR400-as SDRAM memóriák egyelőre olyan ritkák, mint a fehér hollók, a cég vezetői úgy döntöttek, hogy a SiS 648 marad DDR333-as chipset, és csak az utód, a SiS 648DX rendelkezik majd DDR400-as kompatibilitással. A tajvani gyártó Intel-DDR400 fronton ezenkívül még egy integrált chipkészletet is piacra kíván dobni, név szerint a SiS 660-at, AMD-DDR400 fronton pedig egy SiS 746DX típusjelzésű chipsetre lehet számítani a cégtől.

A VIA Technologies közeljövőben napvilágot látó alaplapi chipkészletei közül talán az AMD fronton DDR400-as memóriatámogatást megvalósító VIA KT400-as chipset érdemli a legtöbb figyelmet. Különböző források szerint az alaplapgyártó cégek a VIA-féle KT400-as, valamint a SiS-féle SiS 648-as chipset első szállítmányait már meg is kapták, az első SiS 648DX szállítmányok pedig várhatóan augusztus végén érkeznek meg hozzájuk. Végül pedig említést kell még tennünk a VIA Intel platformra szánt DDR400 kompatibilis chipseteiről is, a várhatóan a közeljövőben debütáló VIA P4X400-ról, illetve a VIA P4X600-ról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombye #3
    Yvorl infoját megerősitendő én is ezt olvastam a HWSW-on