Franczy

Láthatáron a kétcsatornás DDR333-as rendszerek

A nagyobb tajvani chipsetgyártó cégeknél állítólagosan már javában folynak azon vadonatúj alaplapi chipkészletek fejlesztési munkálatai, melyek immár a kétcsatornás DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák kezelésével is könnyedén el fognak boldogulni, és amely újdonságokkal várhatóan még az idei év folyamán találkozhatunk. Ezen új chipsetek, valamint az említett újgenerációs DDR memóriák révén az ígéretek szerint olyan high-end kategóriás asztali számítógépek, munkaállomások és szerver számítógépek lesznek gyárthatók, melyek memória sávszélesség és összteljesítmény terén könnyedén felveszik majd a harcot a Rambus memóriákkal szerelt rendszerekkel.

Konkrét példákat tekintve, a Silicon Integrated Systems (SiS), valamint a VIA Technologies már az utolsó simításokat végzi a kétcsatornás DDR333-as memóriamodulokkal kompatibilis SiS 655-ös, illetve P4X600-as alaplapi chipkészleteken. A harmadik tajvani chipsetgyártó, az ALi Corporation egyelőre nem kíván beszállni a kétcsatornás DDR memóriákat támogató chipsetek piacára, azonban a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation annál inkább. A legfrissebb információk szerint az Intel valamikor a jövő évben kezdi meg a kétcsatornás DDR memóriákat, valamint az immár 667 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező processzorokat is támogató, jelenleg Springdale fejlesztési kódnevet viselő chipkészlet forgalmazását.

Mint ismeretes, memória sávszélesség kérdéskörben jelen pillanatban az 1066 MHz-es frekvencián működő Rambus memóriák viszik el a pálmát, mely memóriák nem kevesebb mint 4,2 GB/s-os memória sávszélesség elérését teszik lehetővé. Ezzel szemben a közeljövőben debütáló kétcsatornás DDR333-as memóriák már 5,3 GB/s-os memória sávszélességet garantálnak, vagyis elméletileg könnyedén maguk mögött tudhatják majd az imént említett Rambus memóriákat. Bert McComas, az InQuest piackutató cég elemzője szerint a kétcsatornás DDR memóriákon alapuló rendszerek igencsak életképes megoldásoknak bizonyulnak, azonban a szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy ezen rendszerek a kezdeti időszakban várhatóan korántsem kedvező árukról lesznek híresek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #2
    Várjuk meg azokat a bizonyos első teszteredményeket. Annak idején sokan "ugrottak" a 266-os DDR memóriára (legtöbben még azt sem tudván hogy ez valójában 133 MHz-et takar), és bizony rá kellett jönniük hogy a legtöbb alkalmazás során alig 10%-al volt gyorsabb az ugyanolyan konfigurációs 133-as hagyományos SDRam-nál.
  • crx #1
    Na gyerekek a ddr nemoriát is le lehet cserélni még gyorsabb ra. egy év mulva már ott tartunk hogy mindent lehet cserélni a gépbe 2 naponta
    gyorsabb gyorsabb leggyorsabb és igy tovább!!!!