SG.hu

Művészeti alkotásokká válhatnak a QR-kódok

A mobiltelefonkamerával leolvasható vonalkódok általában webcímeket tárolnak, és ezentúl már nem kell unalmas fekete-fehér négyzeteknek lenniük. Tegnap egy "nhciao" nevű Reddit-felhasználó egy rakat olyan művészi QR-kódot tett közzé, amelyeket a Stable Diffusion MI képszintetizáló modell segítségével hozott létre, és amelyek okostelefonok kameraalkalmazásaival továbbra is működőképes QR-kódként olvashatók. A funkcionális darabok az anime és más ázsiai stílusokat ötvöznek.

A QR-kód (Quick Response-kód) egy kétdimenziós vonalkód, amit autóipari felhasználásra fejlesztettek ki Japánban. Hazánkban is rendkívül népszerű, számos plakáton, hirdetésen szerepel, de alkalmas a termékek nyomon követésére és digitális fizetésre is. Jelentős mennyiségű adatot képesek tárolni, melyet okostelefonnal lehet kinyerni. Bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, mert a kód megfejtésére szolgáló programok a három sarkában elhelyezett jellegzetes minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni.

A Stable Diffusion egy tavaly megjelent, mesterséges intelligenciával működő képgeneráló modell, amely szöveges utasításokkal vezérelhető, de meglévő képeket is képes átalakítani. Az MI mostani érdekes alkalmazása a QR-kódok beépített hibajavító funkciója miatt lehetséges. Ez a hibajavító képesség lehetővé teszi, hogy egy QR-kód akkor is olvasható maradjon, ha részben megsérül vagy takarásban van, lehetővé téve a módosítások egy bizonyos szintjét anélkül, hogy a kód olvashatatlanná válna. Ez azt eredményezi, hogy ebben az esetben, annak ellenére, hogy az nhciao által létrehozott képeken bonyolult, mesterséges intelligencia által generált minták vannak, az iPhone és Android okostelefonok kamerás alkalmazásai még mindig képesek ezeket funkcionális QR-kódokként olvasni.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az alkotó nem részletezte az újszerű kódok létrehozásához használt pontos technikát, de a blogbejegyzés szerint több egyéni ControlNet modellt képzett ki, azokat arra kondicionálva, hogy különböző stílusú eredményeket hozzanak létre. Ezután feltöltöttek QR-kódokat a Stable Diffusion képgenerátorba, és a ControlNet-et használta a QR-kód pozíciójának fenntartására úgy, hogy egy képet szintetizált körülötte. Más technikák is léteznek arra, hogy a kódokon belüli pontok pozíciójának manipulálásával értelmes, mégis olvasható mintákat hozzanak létre. Ebben az esetben a Stable Diffusion nem csak a pontok pozícióját szabályozza, hanem a kép részleteit is úgy keveri, hogy az megfeleljen a QR-kódnak.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A tipikus QR-kódokban a hibajavítási metódus az információ helyreállítására szolgál, nhciao azonban ezt a funkciót a kreativitás és a hasznosság ötvözésére használta fel. A Stable Diffusion egyedi művészi jegyeket adott a QR-kódokhoz anélkül, hogy a funkcionalitásukat veszélyeztette volna. A mellékelt példák a qrbtf.com URL címre mutatnak, amelyet nhciao üzemeltet, de a technika bármilyen QR-kóddal működhet. Ez a felfedezés új lehetőségeket nyit mind a digitális művészet, mind a marketing számára. Segítségével a közönséges fekete-fehér QR-kódokat egyedi műalkotásokká lehet alakítani, növelve azok esztétikai vonzerejét. A QR-kódok a jövőben nem csupán a kényelem eszközei, hanem érdekes és összetett művészeti alkotások is lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jozsi031 #2
    Tetszetős,jópofa.
  • Macropus Rufus #1
    biztos úgy van ahogy írták, de a telóm a fenti képek kb. 50%-ban nem ismert fel qr kódot.