Berta Sándor

Rossz minőségű képeken is felismerhetők az arcok

Az NCIS ma még teljesen valószerűtlen megoldása valósággá válhat, és egyszerűbbé válhat az arcok azonosítása.

A Google Brain nevű fejlesztőrészlegének tagjai, Ryan Dahl, Mohammad Norouzi és Jonathon Shlens, egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes jelentős mértékben feljavítani a rossz minőségű felvételeket. Ehhez a szakemberek két neurális hálózatot ötvöztek, azok ugyanis jobban képesek elemezni és feljavítani a képeket.

A feladat közel sem egyszerű, hiszen egy 8 x 8 képpontos fotó alig tartalmaz információkat. Az első neurális hálózat éppen ezért összehasonlítja az alacsony felbontású felvételt a sokkal nagyobb felbontású képek archívumával. Az utóbbiakat ehhez 8 x 8 pixelesre kicsinyítik le, majd a rendszer összehasonlítja a módosított változatot az eredeti rossz minőségű képpel. A második rendszer pedig megpróbálja a hiányzó részletekkel kiegészíteni az eredeti fotókat.


Amennyiben az első rendszer felismeri, hogy a kis méretű felvétel egy arcot jelenít meg, akkor a hálózat összeveti az eltárolt arcok adatbázisával, majd kiegészíti a fájlt a szükséges információkkal. Emellett, ha például az algoritmus talál az egyik kis méretű kép felső részén egy sötét foltot, akkor képes kizárni azt, hogy mondjuk egy szemöldökről van szó. Végül a két rendszer eredményeit összesítik és elkészítik az adott fotó 32 x 32 pixeles változatát. Egy ekkora felvételen már felismerhetően láthatóvá válik egy arc.

Ugyan a fejlesztés még gyerekcipőben jár, de azt kiválóan bemutatta, hogy idővel az ilyen rendszerek valóban alkalmasak lehetnek az emberek és azok arcának a felismerésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grobs #2
    Bizonyíték nem hiszem, hogy lesz belőle, de a munkát segítheti ... főleg ha a fentieknél több információval bíró képekből még jobb eredményt produkál az algoritmus.
    A fantomképek sem bizonyítékok de nagyban segítik a munkát.
    pl. egy ilyen rendszeren sokat dobhat: Herta Security rendszere
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2017.02.10. 16:41:45
  • Skylake #1
    Remélhetőleg a jövőben lesz mód arra, hogy megvádoljanak valami bűneset elkövetésével, az alapján, hogy pont olyan képet kreált az algoritmus, az ismeretlen elkövetőről, ami pont az én pofámra hasonlít, holott közöm sincs az adott bűncselekményhez.

    Ez a képhelyreállítósdi elméletben jól hangzik. Csak épp a validitást nem látom mögötte, ami alapján ez bizonyíték lehet.