Franczy

Nem várható CD-R lemez áremelkedés

Szakértők szerint immár bizonyosra vehető, hogy elmarad az a korábban idén nyár közepére előrejelzett CD-R lemez eladási boom, melyhez a CD-R lemez gyártók nem titkoltan nagyon komoly reményeket fűztek. A CD-R termékek eladási mutatói tehát július-augusztus folyamán annak ellenére sem fognak kiugróan javulni, hogy sok cég ilyenkor rendeli meg az általában általános fellendülést jelentő iskolakezdésre szánt készleteiket. A legfrissebb előrejelzésekből ezenkívül arra is fény derül, hogy az írható CD-k piacán a közeljövőben nem várható jelentősebb ármozgás, vagyis a korábban az idei év második felére előrejelzett, mintegy 10 centes CD-R áremelkedésre várhatóan nem fog sor kerülni, ami konkrétan azt jelenti, hogy a CD-R lemezek átlagos ára egészen az év végéig nem fog 0,24 dollár fölé emelkedni.

A CD-R lemezek gyártásával foglalkozó cégek az említett tényezők miatt egyébként nem keseredtek el túlságosan, ugyanis, ha nyáron, illetve ősszel nem is lesznek kiugróak az eladási mutatóik, az év végén várhatóan mindenképpen jelentős forgalmat regisztrálhatnak majd, ezenkívül pedig arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezen cégek jelenlegi eladási mutatói sem éppen rosszak. Elmondások szerint egyébként a CD-R lemezek gyártásával foglalkozó tajvani mamutcégek a piaci körülményekhez alkalmazkodva a negyedéves rendelési ciklusról nemrégiben áttértek a hónapos rendelési ciklusra, ugyanis abban reménykedtek, illetve reménykednek, hogy a CD-R árak a közeljövőben hónapról hónapra növekedni fognak.

A legnagyobb tajvani CD-R lemezgyártó cégek közé sorolt CMC Magnetics Corporation, illetve riválisa, a Ritek Corporation nemrégiben arról számoltak be, hogy világszinten olyan nagy megrendeléseket kapnak, hogy egy ideje már közel százszázalékos gyártási kapacitás kihasználtság mellett működnek, sőt amennyiben a helyzet nem változik, arra fognak kényszerülni, hogy együttműködjenek különböző kis- és középméretű alvállalkozókkal. A legfrissebb piackutatási adatok szerint egyébként a jelenleg forgalomban lévő CD-R lemezek több mint 60 százaléka az említett két tajvani mamutcég gyártósorain készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zer0 #9
    "...legfrissebb előrejelzésekből ezenkívül arra is fény derül, hogy az írható CD-k piacán a közeljövőben nem várható jelentősebb ármozgás..."

    Majd az ARTISJUS ( vagy valaki ) gondoskodik az arak emelkedeserol... :-(

  • Pheel #6
    Jaja. Elég egy alaposabb csőtörés is és a virnyáid merülnek géppel együtt...
  • Dozer #5
    Hat ez mindennel igy van...
  • Dozer #4
    "Ha mind a három lehalna, akkor tudni fogom, hogy atomháború van, mert másként kizárt hogy ezek egyszerre haljanak be."
    Hat ha pl a tapod megpurcan, akkor van ra esely :)
    De pl le is eghet a lakasod :) (bar akkor a cd-k is elegnenek)
    Adjak meg tippeket?:)
  • Laci73 #3
    Érdekes hogy a 0,24 USD-s (60 forint körüli) ár hogyan lesz akár a négyszerese.
  • Laci73 #2
    Hello Format!
    Te így látod, én másképp. Szerintem most, amikor megbízható minőségű CD-t kb. bruttó 200 forintért illetve ez alatt is kapni, miért ne írjunk? No és az audio CD-ről már nem is beszélve (persze csak a saját készítésű zenéimet írom ki :DD) És amit nem kívánok sem Neked, sem senkinek: a vinyók néha elszállnak, és akkor annyi...
  • Format #1
    Kb. fél éve nem vásárolok írható CD-t. Rájöttem hogy sokkal ésszerűbb winyán tartani a cuccot (2x75GB). Az egyik csurig van már, a második meg félig, de már kezdenek is kifutni a régebbi cuccok, szép lassan törölgetni kezdtem az unusable kategóriába került cuccaimat. Tököm fogja mégegszer végigjátszani ugyanazokat a gammákat.
    Ráadásul!
    Elővettem régebbi lemezeket (pár száz cucczot) és nagy része egy rakás [CENSURED], úgyhogy nem éri meg kimenteni a szoftikat hosszú távra.
    A filmekkel dettó ugyanez a helyzet, a nagyon pengék megmaradnak, de nagy részét soha többé nem nézem.
    Kár pénzt heccelni az írható CD-be. Esetleg munkák elmentésére. (Bár nálam ez annyiban merül ki, hogy 3 winyón is fent vannak a cuccok. Ha mind a három lehalna, akkor tudni fogom, hogy atomháború van, mert másként kizárt hogy ezek egyszerre haljanak be.
    Kell a fenének írható CD.