Franczy

MSI alaplapok az AMD ClawHammer chipjéhez

Mint ismeretes, a világon először mindig a japán számítástechnikai kereskedések polcain tűnnek fel a legújabb hardvereszközök. Nincs ez másképp most sem, amikor egyes japán boltokban megjelent az Advanced Micro Devices (AMD) hivatalosan egyelőre még be sem jelentett, ClawHammer fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj processzorához tervezett két MSI alaplap. No nem arról van szó, hogy a japán felhasználók már hónapokkal a nyolcadik generációs AMD processzorok debütálását megelőzően birtokukba vehetnék az ezen chipekkel kompatibilis első MSI alaplapokat, hanem sokkal inkább arról, hogy az MSI működőképes, de forgalomba egyelőre még nem kerülő tesztalaplapok közszemlére bocsátásával már most megkezdte saját Hammer reklámkampányát.

MSI K8A Gem

A két ClawHammer kompatibilis vadonatúj MSI alaplap közül az egyik K8A Gem (MS-6589) névre hallgat és az AMD saját fejlesztésű, AMD-8000 típusjelzésű alaplapi chipkészletére épül, míg a másik MSI újdonság a keresztségben a K8H Gem (MS-6702) nevet, vagy inkább típusjelzést kapta, és a tajvani VIA Technologies-féle K8HTA típusú chipsetre épül. A két új MSI alaplap közös vonása a Socket 754-es processzorfoglalat, mely az idei év vége felé megjelenő ClawHammer chipek fogadására hivatott.

MSI K8H Gem

Az AMD-8000-es chipkészletre épülő MSI K8A Gem típusjelzésű alaplap már első látásra különleges, ugyanis az MSI ezen vadonatúj alaplapján sok alkatrész nem az eddigiekben megszokott helyén található. Ilyen például az alaplap két DIMM memóriafoglalata és AGP slotja, mely utóbbi nem a PCI slotokat követően a legszélső slotként helyezkedik az alaplapon, hanem az öt darab PCI slot között, mintegy beékelődve azok közé. Ez a felettébb érdekes és szokatlan alaplap kialakítás egyébként minden bizonnyal a chipset ugyancsak furcsa elhelyezkedésének a következménye. Az MSI másik, ClawHammer kompatibilis újdonsága, a VIA K8HTA chipsetre épülő K8H Gem a K8A Gemhez képest teljesen szokványos felépítéssel rendelkezik, vagyis ezen alaplap öt PCI slotja, egy AGP slotja, egy CNR slotja, valamint három DIMM memóriafoglalata a jól megszokott helyén található. Mivel mindkét említett alaplap forgalomba nem kerülő tesztalaplap, árakról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, mint ahogy a konkrét megjelenési dátumokról sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!