Franczy

Az AMD szerver fronton is előrébb szeretne lépni

Az Advanced Micro Devices (AMD) kiváló teljesítményű és kedvező árú processzorai révén az elmúlt hónapokban sikeresen növelni tudta az asztali számítógépekbe szánt processzorok piacán korábban megszerzett részesedését, 2003-ban pedig a szerver számítógépekbe szánt chipek piacán is hasonló sikereket szeretne elérni a chipgyártó. A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű cég képviselői az elmúlt napokban újfent megerősítették, hogy míg a kisebb teljesítményű számítógépekbe szánt AMD processzorok a jövőben is Athlon típusjelzéssel kerülnek forgalomba, addig a cég nagyteljesítményű szerverekbe szánt, korábban SledgeHammer fejlesztési kódnevet viselt processzorai Opteron néven debütálnak majd.

Ed Ellett, az AMD marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a várhatóan a jövő év elején bemutatkozó Opteron processzorok mellett szól a kiváló teljesítmény, a relatíve kedvező ár, valamint az, hogy az ilyen chipekre épülő rendszerek tervezési és üzemeltetési költsége minden korábbinál alacsonyabb lesz. Ellett kitért arra, hogy míg az Intel az egy-, kettő-, négy, illetve nyolcprocesszoros szerver számítógépek esetében különböző alaplapi chipkészleteket használ, addig az AMD a közeljövőben megjelenő Athlon, illetve Opteron processzoros számítógépek mindegyikében lényegében teljesen azonos chipseteket alkalmaz majd, attól függetlenül, hogy egy rendszer hány darab processzorral rendelkezik. Az AMD szerint ily módon minimálisra csökkenthető a szerverek fejlesztésével foglalkozó mérnökök munkája, és ezzel párhuzamosan természetesen a fejlesztési költségek is kedvezően alakulnak majd. A szerverek fejlesztésével foglalkozó cégeknek AMD fronton a jövőben biztosan nem kell majd számtalan chipsettel és tervrajzzal vesződniük - nyilatkozta Ellett, majd hozzátette, hogy Opteron ügyben az AMD már most előrehaladott tárgyalásokat folytat több nagy, szervergyártó céggel.

Az AMD a nagyteljesítményű, kettő-nyolc darab processzorral szerelt szerver számítógépek piacára az Opteron típusjelzésű processzorokat szánja, míg az egy-, illetve kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba a chipgyártó az ugyancsak Hammer alapokon nyugvó, azonban Athlon típusjelzéssel forgalomba kerülő processzorokat ajánlja. Az AMD a nyolcadik generációs processzoraihoz saját maga is gyárt majd chipseteket, ezenkívül pedig szinte az összes nagyobb, tajvani chipsetgyártó is piacra kívánja majd dobni saját fejlesztésű Hammer chipseteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #3
    Az intel bizonyára azért használ különböző csippkészleteket mert azzal jobban ki tudja domborítani a rendszer teljesítményét.
  • Bekomman #2
    Itt volna az ideje.