Franczy

Az Xbox Linux Projekt és egy titokzatos adományozó

Egy a nyílt forrású Linux operációs rendszer Microsoft Xbox játékkonzolokon történő meghonosítását célul kitűző projekt a napokban érdekes felajánlást kapott egy magát megnevezni nem kívánó személytől. Ez a titokzatos személy ugyanis kijelentette, hogy amennyiben a fejlesztési projekt sikerrel jár, ő azon nyomban átutal 200 ezer dollárt a projekt vezetői által megadott bankszámlaszámra. Az Xbox Linux Projekt arra hivatott, hogy a Linux operációs rendszer segítségével lehetővé tegye a Microsoft első játékkonzoljának, az Xboxnak teljes értékű asztali számítógépként történő használatát. Habár a projekt fejlesztési munkálatai még nagyon korai stádiumban vannak, azzal kapcsolatban már létezik néhány konkrét elképzelés, hogy a Xbox portjaira csatlakoztatandó speciális adapterek révén hogyan lehetne USB perifériákat kötni az Xboxra, valamint állítólag már a PC-s monitorok Xboxra történő csatlakoztatását megvalósító video átalakító is készülőben van.

Az Xbox Linux Projekt résztvevői azt állítják magukról, hogy nem az a céljuk, hogy az illegális módon lemásolt szoftverek Xboxon történő futtatását segítsék elő, hanem sokkal inkább az, hogy az Xboxban rejlő lehetőségeket kihasználva a Microsoft-féle játékkonzolból egy Linux operációs rendszert futtató asztali számítógépet varázsoljanak. A projekt résztvevőinek egyébként nem árt összeszedniük minden tudásukat és sietniük a fejlesztésekkel, ugyanis a magát megnevezni nem kívánó adományozó kikötötte: csak abban az esetben utalja át a 200 ezer dollárt, ha a projekt még az idei évben sikerrel zárul.

Az Xbox Linux Projekt vezetői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy amennyiben a projekt még az idén révbe ér, és megkapja a kilátásba helyezett 200 ezer dollárt, akkor egy külön erre a célra létrehozandó bizottság dönt majd a felől, hogy a szép kis summát kik és milyen arányban szétosztva kapják majd meg. A vezetők elmondták, hogy a 200 ezer dollárból az is számíthat némi pénzre, aki csak a legkisebb mértékben is elősegíti a fejlesztési munkálatokat. Michael Steil, az Xbox Linux Projekt első számú embere egyébként elárulta, hogy a projekt vezetői pontosan tudják, hogy ki az adományozó, azonban saját kérésére nem árulhatják el a nevét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mir #61
  most olvastam a HWSWn:(Steil a project vezetője(linux->xbox))
  Steil még a felhívás nyilvánosságra hozatalakor nyomatékosította, hogy a versenyt szigorúan törvényes keretek között szándékoznak tartani, és arra kérik a hivatásos Xbox-fejlesztőket, hogy ne vegyenek részt benne.
  azért van humora... billi megfojtaná azt az xbox fejlesztőt 1 tápkábellel, akik csak hasonlókat olvasnak a neten...
 • mir #59
  kijavítani? ugyan... azt is fel fogják törni. csak idő kérdése.
  megvenni 1 2-300$os konzolt:
  nagymama karácsonyra nagybácsi szülinapra... meg hasonlók, akik csakmegveszik, és a játékokat mad a kedves szülők... de abban sem vagyok biztos, hogy minden szülő gondosan utánanéz annak, hogy mennyibe fog ez nei kerülni 2 év alatt, és nem csak úgy megveszi a 199$os konzolt+1játékot.
 • mir #55
  csabi:
  teljesen nyilvánvaló dolog, hogy ezeken a konzolokon hatalmas ráfizetés van. ezen felesleges vitázni. a sony PS2ben spec CPu van, amit megtervezni(még ha sima Rseries MIPS procikra épül is) iszonyatosan költséges dolog, a grafikus proci meg a 4 MB beágyazott SRAMával sem olcsó. (még ha újabban 1 DIEn van ez mind, és minden egyéb is) biztosd lehetsz benne, hogy csak ennek az 1 chipnek a legyártása, és az EE licenszdíjai többet adnak, mint a 199$os jelenlegi ár...(+RDRAM+DVDlejátszó+doboz+trafó+vezérlő...) ez nem férhet bele. ugyanez vionatkozik a GCre is. azért az IBm sem lett hülye hirtelen, hogy 1 kibővített utasításkészletű, felturbózótt POWER3 procit majdnemingyen adjon. arról nem is beszélve, hogy a GC GPUjában is van 3 MB 1Tsram, ami megintcsak eredményez 1 több, mint 150mm^2-es DIEt, ami ugye szintén nem olcsó.+licenszdíj az ATInak. a DVDlejátszó+hasonlók megintcsak nem ingyé vannak. ez sem fég bele 159$ba.
  xbox: a GPU 80$.(állítólag, de ez azért eléggé reálisnak tűnik) az 5(vagy talán inkább 4.8) nanós DDRmemóriák ma sem olcsók. sőt... kifejezetten drágák.
  a CPU valóban nem drága dolog, azt ki lehet fizetni, bár mondjuk termelői áron sem nagyon lehet kevesebb, mint 30-40$.(és mondjuk így is olcsóbb, mint a másik két konzolé)van még itt 1 kis szerelési költség, meg DVD, meg trafó, meg USB meg vinyó, és ez sem férhet bele 200$ba.
  a bevételek csak az eladott programokból jönnek.
  a SONY megengedheti magának, hogy pl. a PS1hez lehessen másolni játékokat, meg a PS2 kalózchipek ellen sem nagyon pereskedik, mert ez a kis bevételkiesés, amit ezek okoznak nem ér annyit mint amennyi presztizsveszteség járna ezekkel.
  a GChez senki sem tud hozzápiszkálni, a RISC architektúra nem olyan dolog, amit sokan tudnának bolygatni, feltörni meg pláne nem...
  az Xboxon azomban va oprendszer(a másik kettővel ellentétben) és itt jön a sebezhető pont, amihez már azért sokkal könnyebb hozzápiszkálni. ha ahoz a kevés Xboxhoz, ami omst forgalomban van, elkezdenek kalózcuccokat árulni, sokan lesznek, akik vsznek 1 Xboxot, sé másokják rá a játékokat, még az office-t, meg mindent, amit el lehet képzelni, és ezzel csak a ráfizetés nő. óriási bukta lesz, ha feltörik.
 • Pheel #50
  Tudnám mit izgulsz? Ha félted az MS-t, küldjél nekik segélycsekket, ha meg utálod, akkor utáljad tovább, mert ebbe nem fog belebukni. Kész. A PS/2 olcsóbb. És? Ha annyira rossz lesz a MS-nak, majd kiszáll. Ha meg nem, akkor meg bejön neki mégis, még ha te meg én nem értjük, hogy miért.
 • Pheel #46
  Az IBMnek is hogy bejött a PC anno, pedig nem is ők gyártották, csak ők rakták össze.
 • Pheel #45
  Szereztek vele piacot. Ha nem éri meg nekik, akkor valszeg kilépnek és csinálnak valami mást. Nem kell őket félteni. Piac gazdaságban élnek. :)
 • Pheel #43
  Azért azt tegyük hozzá, hogy egy régi, jó kapcsolatokkal rendelkező nagyfelhasználó sokkal olcsóbban jut mindenhez, mint te.

  Ha a MS elad 1 milla XBox-ot, azon bukik ezzel a 200$-os módszerrel 200millát, de ha csak a felén játszanak, akkor sokszorosan meg is térült a dolog.
 • Seaweed #42
  Tegyuk fel annyit keresnel mint egy nyugati vagy egy tavolkeleti atlagos munkaero (300-380k kezhezkapva) akkor erdekelne az a 100-150k egy Xboxert vagy egy szamitogepert?...naugye hogy nem..de mig itt a 100k fizetes is atlagban ritka addig..haat kerem egy Xbox is 'kohogos' vetel...
 • Seaweed #41
  Ergo ne az itteni arakat nezd...nem a mi atlagkeresetunkhoz van igazitva semmi sem ebben a vilagban!! egyszeru a pelda amugy tegyuk fel valami itt is 50k meg nyugaton is meg tavolkeleten is..csak itt -300k val kevesebb az atlagkereset...
 • Seaweed #40
  Erre csak anyit tudok mondani hogy mig nalunk egy Gef4 4600 100k korul van addig azt tajvanon vagy japanban megkapod 50k ert...es ugye a konzol legnagyobb piaca is a tavolkelet...