JohnnyCage

Kötelező szabadságoktól csendes a Szilícium-völgy

A héten a szokásostól eltérően a forgalom viszonylag enyhe, a parkolók félig üresen állnak, az előszobák pedig félhomályban állnak a Szilícium-völgyben, mivel a társaságok kötelező szabadságra küldték alkalmazottaikat.


A HP szerint a szabadságolás segít növelni a hatékonyságot

Az idei immár a második év, amikor az amerikai IT ipar a nyár közepén alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsol, és július első hetére munkaszünetet rendel el. A július 4-ei Függetlenség Napjának ünnepét számos társaság, köztük a legnagyobb óriások is egy hetesre bővítik, hogy a gyenge piaci körülmények között pénzt takarítsanak meg.

A legnagyobb óriások, mint a Hewlett-Packard, a SUN Microsystems, és az SGI egy hétre bezártak, és az irodákban csak a nélkülözhetetlen fenntartó személyzet marad. "Ez egy viszonylag fájdalommentes eljárás, amellyel elkerülhetők a drasztikusabb költségcsökkentő lépések" - mondta az Interwoven szoftvercég egyik képviselője.

Az Interwovenhez hasonlóan a legtöbb társaság fizetett szabadságot ad alkalmazottjainak ezen a héten, az épületek fenntartási költségein, illetve számos más területen ugyanakkor jelentős összeg takarítható meg. Az Adobe Systems tavaly egy hasonló, egyhetes szabadságolással 3 millió - 4 millió dolláros összeget takarított meg. A társaság idén szintén kötelező szabadságra küldte mintegy 3000 amerikai alkalmazottját.

Nem minden amerikai IT cég állt azonban le július első hetére. David Wu, a Wedbush Morgan Securities elemzője szerint a chipipar számos képviselője, mint például az Applied Material július első hetében sem tart szünetet. Mindez az első jele lehet annak, hogy a chipipar felszállóágba került.

Wu szerint tavaly a chipgyártók minden alkalmat megragadtak, hogy kötelező szabadságolást írjanak ki. "A tavalyi év olyan katasztrófális volt, hogy jobb nem is emlékezni rá" - mondta. "Idén sokkal kevesebb társaság zárt be július első hetében" - tette hozzá az elemző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #11
    Látom a sok okos közül csak egy ember értette meg, hogy miről beszéltem.

    Valóban nem a fordítással kapcsolatban vannak problémáim hanem azzal, hogy nyomtatott/online sajtóban igenis közölni kell a forrásodat, ha másról másolsz (akár ugyanazon a nyelven teszed ezt akár fordítod).

    Hahoocsi: Minden oldalon ez megy, hogy Te ezt nem tudtad, az sajnálatos

    Ez nem igaz. Minden magára valamit is adó lap megjelöli a forrásait ha fordított egy cikket vagy egyszerűen lemásolt valamit (sőt másoláshoz egy nagyobb hírportál nem is engedi meg magának, hogy ne szerezze meg a szerző engedélyét).

    Az amerikai/angol weboldalak u.ezt csinálják, csak ott még le sincs fordítva a cikk. U.az a cikk 113 weboldalon, és nem partnerekről van szó. Egyik megtudja, a többi meg tőle tudja meg.

    Akkor nézd meg egy kicsit jobban azokat a cikkeket. Olvastál te egyáltalán életedben külföldi híroldalakat vagy csak az SG-ig jutottál el?
  • Hahoocsi #10
    És az a szemét Télapó sem létezik! Micsoda aljasság! (Miért, Te mit gondoltál, minden online/nyomtatott lapnak saját ipari hírforrásai vannak szerte a világban? Minden oldalon ez megy, hogy Te ezt nem tudtad, az sajnálatos. A TV2, meg az RTL Klub sem közli a híradóban, hogy egy weboldal cikkjét olvassa fel szó szerint...)

    u.i.: Az amerikai/angol weboldalak u.ezt csinálják, csak ott még le sincs fordítva a cikk. U.az a cikk 113 weboldalon, és nem partnerekről van szó. Egyik megtudja, a többi meg tőle tudja meg.
  • Pöty #9
    Igenokosok! Azt irta hogy legalább jelöljék meg a forrást, nem azt hogy ne tudósitsanak!
  • Bekomman #8
    Talán mindig. Mért te honnan szereznél cikkket? Mindenhova küldenél egy tudósítót? Ez még elmegy a Nagyobb kiállításokkor, de állandóan nem. Marad a fordítás.
  • Bekomman #7
    Főleg ha dolgoznál, nem pedig már megint a neten lógnál.
  • gz8 #6
    Kútfőből elég nehéz cikket írni, és ha nem megy másképp, akkor mi van?
    Próbáltál már normális szöveget írni adott témáról, ami érthető és világos volt? Itt most konkrétan nem valamelyik írásbeli vizsgádra gondolok :-p
  • Yfel #4
    Elég gusztustalannak tartom ahogy a SG néha lopkodja a cikkeket innen-onnan...
  • Yfel #3
    Kösz, hogy kimoderáltátok a figyelmeztetésemet, hogy ha valamit már szóról szóra fordítotok, akkor jelöljétek meg a forrást.

    http://news.com.com/2100-1017-941333.html
  • Frenzy #2
    Azert gondolom az emlegetett cegek dolgozoi egesz nap kellemes, huvos kornyezetben dolgozhatnak. Nekem is nagyobb lennem a munkakedvem ha nem 30 fok lenne idebenn :)
  • gz8 #1
    Szvsz a minimum 28 fokos nappali hőmérséklet is elegendő ok lenne arra, hogy ne menjünk be dolgozni :)))