JohnnyCage

Újabb visszaesés az alaplapok piacán?

A vezető alaplapgyártó cégek egyelőre nem rendelkeznek pontos adatokkal a júniusi alaplap eladásokat illetően, de a társaságok döntő többsége a kereslet további visszaesésére számít.

Az alaplapgyártók június első felében úgy vélték, az eladások a közeljövőben újból felszálló ágra kerülhetnek. Mivel azonban az elmúlt hetekben a klónpiac felé irányuló szállítmányok jelentősen visszaestek, a gyártók immár bizonytalanok, és júniusban inkább további keresletcsökkenést valószínűsítenek a májusi eredményekhez képest.

Az alaplapok piacán vezető pozíciót betöltő tajvani ASUStek Computer június ezidáig eltelt részében meglehetősen jó eredményt ért el, és a társaság az elkövetkező két hónaptól is a bevételek növekedését várja. A piacvezető gyártó úgy véli, a nyárvégi növekedés sokkal inkább a szezonális fellendülésnek lesz köszönhető, mintsem a labdarúgó vb után ismét a számítástechnikára koncentráló vásárlóknak.

Más ipari források szerint a hosszú nyári vakációk júliusi kezdetével számottevő növekedést legfeljebb a forgalmazók raktárkészlet menedzselési stratégiája okozhat Európában. Az amerikai piacok várhatóan változatlan keresletet fognak mutatni az alaplapok iránt, Ázsiában ugyanakkor lendületes növekedésre lehet számítani. Összeségében a harmadik negyedév várhatóan jobb eredményt hoz, mint a mostani, állítják az ipari hírforrások, a várható növekedés azonban viszonylag kismértékű.

Az ASUStek szerint az alaplap eladások jelentős növekedése a klónszektorban a Socket 478 foglalatba illeszkedő, Pentium 4-alapú Celeron processzorok elterjedésével várható a nyár második felében. Ekkor elsősorban az olcsóbb, i845GL integrált grafikus chipkészlettel szerelt alaplapok eladásai lendülhetnek fel számottevően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!