Franczy

Új IBM és Sun szerverek

A Unix operációs rendszerrel ellátott szerver számítógépek piacán mostanság nagyon kemény konkurenciaharc tapasztalható, így korántsem meglepő, hogy az IBM és a Sun Microsystems e héten vállvetve jelenti majd be legújabb Unixos szervereit. Az IBM különböző források szerint a tizenhat darab Power4 processzorral szerelt p670-es szerveréről rántja majd le a napokban a leplet, mely processzor az eddigiekben csak a cég high-end kategóriás, harminckét processzoros p690-es Regatta szervereiben volt elérhető, mely szerverek egyébként a tavalyi év végén kerültek forgalomba. Az IBM a vadonatúj p670-es szervere révén követi azt a mostanság tapasztalható szerverpiaci "divatot", melynek lényege, hogy a gyártók középkategóriás termékeiket olyan képességekkel és szolgáltatásokkal látják el, melyek korábban kizárólag csak az eggyel magasabb kategóriába tartozó termékek esetében voltak elérhetőek. Konkrét példát tekintve, a p670 révén az IBM a középkategóriás szerverei piacára is bevezeti az úgynevezett particionálás technológiát, melynek lényege, hogy a fizikailag egy darab szervert virtuálisan több szerverre lehet felosztani.

Nem sokkal az IBM bejelentését követően, ugyancsak e héten hull majd le a lepel a Sun Microsystems vadonatúj, Starkitty kódnevű középkategóriás Unix szerver számítógépéről is. Shahin Khan, a Sun Microsystems termékmarketing részlegének alelnöke nemrégiben egyébként elismerte, hogy cége a közelmúltban nem fordított elegendő figyelmet a középkategóriás szerverek piacára, azonban elmondása szerint a napokon belül debütáló Starkitty már egy nagyon komoly teljesítményű és kiváló ár/teljesítmény mutatójú, vérbeli középkategóriás szerver lesz. Khan utalt arra, hogy a Starkitty fejlesztési munkálatai relatíve gyorsan mehettek végbe, köszönhetően a Uniboard építőelemnek, melyeket a Sun Microsystems teljes Sun Fire termékcsaládjában alkalmazni lehet, ezenkívül pedig Khan azt is elárulta, hogy a Starkitty a Sun termékskáláján a huszonnégy darab processzorral szerelt 6800-as és a hetvenkét processzoros 15K szerverek között helyezkedik el.

Tény, hogy a Sun Microsystems eddig még sohasem képviseltette magát az 500 ezer és 1 millió dollár közötti ársávban található Unixos szerverek piacán, mely piacra a most debütáló Starkitty pozícionálva lesz - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Brad Day, a Giga Information Group szakértője, majd hozzátette, hogy az IBM ugyancsak vadonatúj p670-es szervere hallatlanul kedvező áron kerül forgalomba. A négy processzorral és 4 GB memóriával szerelt IBM p670 ára a várakozások szerint 175 ezer dollár körül alakul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #5
    Yfel :(

    Örülök az ilyen cikkeknek, mert ez a folyamatos fejlesztés jele, nem pedig azon kéne pogózni, hogy ki nem szarja le... nem?

    és Tódor :) gondolom előbb-utóbb hozzánk is eljut
  • Yfel #2
    Az ilyen cikkeket birom en is a SG-en :)))
    Kurvara befolyasolja legtobbunk eletet :)