Franczy

Szerdán jelentik be az új Celeron chipeket

Különböző források szerint az Intel a jövő héten jelenti be azon újgenerációs Celeron processzorait, melyek immár Pentium 4-es alapokon nyugszanak, vagyis napokon belül elmondható lesz, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége minden piaci szegmensbe sikeresen bevezette a Pentium 4-es mikroprocesszor architektúrát. Ezen források tudni vélik, hogy az 1,7 GHz-es, valamint 1,8 GHz-es működési frekvenciával rendelkező, első Pentium 4-alapú Celeron processzorokat az Intel hivatalosan szerdán mutatja majd be. Néhány számítógépgyártó cég már a jövő héten megkezdi az ezen újfajta Celeron processzorokra épülő rendszerek forgalmazását, azonban a nagyobb gyártók várhatóan csak a következő héten dobják piacra ezen újdonságaikat. Az új Celeronok debütálását követő héten érkeznek egyébként az Intel azon új alaplapi chipkészletei is, melyek integrált grafikus megoldásaik révén várhatóan jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek majd.

Az új Celeron chipek jelentős mértékben különböznek majd a jelenleg forgalomban lévő Celeronoktól, hiszen az új chipek esetében teljesen más architektúrát használ az Intel. Jelentős különbség, hogy míg az eddigi Pentium III-as alapokon nyugvó Celeron processzorok rendszerbusz frekvenciája 100 MHz, működési frekvenciája pedig maximálisan 1,3 GHz, addig a vadonatúj Pentium 4-es Celeronok rendszerbusza már 400 MHz-es frekvencián ketyeg, és ezen új chipek működési frekvenciája is jelentősen magasabb lesz elődeik frekvenciájánál. Mindenképpen említést kell tennünk azonban arról is, hogy az Intel az új Celeronok esetében bizonyos tekintetben visszalépést hajtott végre, ugyanis míg az eddig Celeronok 0,13 mikronos gyártási technológiával készültek, és 256 KB-os másodszintű gyorsítótárral rendelkeztek, addig a Willamette-128 magos új Celeron chipek 0,18 mikronos csíkszélességgel, és mindössze 128 KB-os L2 cache-sel rendelkeznek. Ezek alapján bizton állítható, hogy a régi és új Celeronok teljesítménye között közel sem lesz akkora különbség, mint amekkorát az egymástól lényegesen különböző működési és rendszerbusz frekvenciák előre sejtetnek.

Brooks Gray, a Technology Business Research szakértője szerint az újgenerációs Celeron processzorok minden hátrányuk ellenére valószínűleg komoly karriert futnak majd be, ugyanis meglátása szerint saját piaci szegmensükhöz képest megfelelő teljesítményt nyújtanak majd a kedvező árú új Celeronok, és Gray ezen véleményével korántsincs egyedül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #11
    Magyar ember:
    a ddr sem ir es olvas egy orajel alatt ezt felejsd el... ez csak az elmelet.A 400MHZ nem FSB hanem Quad Pumped Bus.Ez ennyit tesz, hogy a valos orajel 100 MHZ ezt szorozza neggyel erre a P4eknel a normalisan megvalosithato hardveres pre-fetch miatt no meg reszben a rambus miatt volt szukseg.Az 533HMZ-s valtozat ertelemszeruen a 133MHZ lesz.

    Shaman:A PCI bus szabvanyos mukodesi sebessege 33MHZ a kov generacioe 66MHZ.

    Az AGP sebessege egy viszonyszam a PCI 2x sebessegevel kell osszehasonlitani.
    2x PCI 512MB/s (elmeleti) ez ugye az 1x AGP
    2xAGP 1024 4x 2048.
  • Pheel #3
    Esetleg ha elolvasnád a cikket...