Franczy

Érkezik a 2,4 GHz-es Intel Xeon

Különböző források szerint az Intel egy a napokban Tajvanon zajló fejlesztői konferencián jelenti be az egy- és kétprocesszoros szerver számítógépek piacára szánt Xeon processzor legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű változatát, mely immár 2,4 GHz-es frekvencián ketyeg. Elmondások szerint a debütálással nagyjából egy időben többek közt a Dell Computer és a Hewlett-Packard kínálatában is feltűnnek majd a vadonatúj 2400 MHz-es Intel Xeon processzorok.

Az említett Xeon processzornak egyébként nem csupán az az érdekessége, hogy egy darabig ez lesz az Intel legnagyobb teljesítményű Xeon chipje, hanem az is, hogy ez lesz az első olyan Intel Xeon processzor, mely már 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekből készül. Az Intel elmondása szerint a 300 milliméteres szilíciumszeletekből közel kétszer annyi processzor gyártható, mint az eddig használatos 200 milliméteres szeletekből, miközben a gyártási költség mindkét esetben hasonló. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó az idei év első negyedévében kezdte meg az asztali számítógépekbe szánt Pentium 4-es processzorok 300 milliméteres szilíciumszeletekből történő előállítását, ami az Intel szerint a gyártási költségek jelentős visszaesését eredményezi. Az Intel előtt lényegében két út áll: vagy nem csökkenti a processzorai árát, és akkor busás haszonra tesz szert, vagy folytatja az árharcot, és csökkenti chipjei árát, ami értelemszerűen nekünk, azaz egyszerű felhasználóknak jönne igazán jól.


Az Intel egyébként jelen pillanatban mindenképpen a kisebb szerver számítógépekbe szánt processzorok piacának egyik domináns szereplője, azonban szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a konkurenciaharc ebben a piaci szegmensben is fokozódik, vagyis az Intel korántsem bízhatja el magát. Mindenképpen említésre méltó, hogy a Sun Microsystems még az idei év folyamán piacra kíván dobni olyan egy-, illetve kétprocesszoros, kedvező árú Linuxos szervereket, melyeknek minden esélyük meg lesz arra, hogy felvegyék a harcot az Intel processzorokra épülő, Dell, illetve Compaq rendszerekkel. A Sun egyébként a közeljövőben debütáló olcsóbb kategóriás szervereit UltraSparc és x86 architektúrájú processzorokkal egyaránt elérhetővé kívánja tenni. Utóbbi processzorokat a Sun természetesen nem maga fogja gyártani, hanem vagy az AMD-től, vagy az Inteltől fogja vásárolni, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a Sun és az Intel egymással való kapcsolata nem valami kiegyensúlyozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!