Franczy

Hyper-threading az új Intel Xeon chipekben

Az Intel képviselői a napokban hivatalosan is bejelentették, hogy az úgynevezett hyper-threading technológiával kompatibilis, szerverszámítógépekbe szánt, minden korábbinál nagyobb teljesítményű Pentium 4-es processzorok hamarosan napvilágot látnak. A hyper-threading technológia révén ezen új Intel processzorok bizonyos tekintetben úgy viselkednek majd, mintha nem is egy, hanem két chipből állnának, azonban mivel a nagysebességű cachememóriához és a számítógép több részegységéhez kettő helyett csak egyetlen csatlakozófelületük van, az ilyen processzorokkal szerelt rendszerek esetében messze nem érhető el akkora teljesítmény, mint a duálprocesszoros rendszerek esetében.

Az Intel képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a hyper-threading technológiával a közeljövőben két olyan új Xeon processzor esetében találkozhatunk majd, melyek Pentium 4-es alapokon nyugszanak. Shannon Poulin, az Intel vállalati rendszerek fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing menedzsere elmondta, hogy ezek közül az egyik, a jelenleg Prestonia fejlesztési kódnevet viselő újdonság a maximum két darab processzorral szerelt belépőszintű szerverszámítógépek piacára lesz pozícionálva, míg a másik, a Foster MP típusjelzésű újdonság a kettőnél több processzoros szerverek piacán fog szerepelni.

Habár az Intel az új Xeon processzorok megjelenési dátumát illetően egyelőre nem kívánt nyilatkozni, Nathan Brookwood, az Insight 64 szakértője szerint a két hyper-threading kompatibilis Intel újdonság hivatalosan valamikor március végén kerül majd forgalomba, igaz egyes számítógépgyártó cégek már megkezdték az ilyen processzorokkal szerelt szerverek szállítását. Az árak tekintetében jelenleg annyit lehet tudni, hogy a 2,2 GHz-es frekvenciájú új Xeon processzor darabjáért 615 dollárt kell majd fizetni, természetesen ezres tételben. Az új Xeon processzorok egyébként többek között az IBM tizenhat processzoros Summit szervereiben, az Unisys harminckét processzoros rendszereiben, valamint az Egenera-féle BladeFrame szerverekben kapnak majd helyet.

A témához kapcsolódik, hogy az asztali számítógépekbe szánt, teljesen hétköznapi Intel Pentium 4-es processzorokban is megtalálhatók a hyper-threading működéshez szükséges áramköri elemek, azonban a chipgyártó ezen áramkörök működését gyárilag letiltja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #6
    "Az intel p4 dual architektura elég lassu és gagyi...."

    LOL, ha piszolyt szegeznének a halántékodhoz sem kéne mi?
  • Dömper Ármánd #2
    Alapvetően jó dolog ez a HyperThreading, mert egyszerű, és elég hatékonynak tűnik, de én úgy látom, hogy ez csak akkor működik, ha az oprendszer is támogatja.
  • Lt. Stinger #1
    Azt olvastam valahol, hogy már a Wilamette tranzisztorainak 15-20 %-a is a HyperThreading-ért felelős, tehát rendelkezik a képességgel, de az Intel még korainak gondolta a dolgot.