Franczy

Bemutatkoztak az Intel új Xeon processzorai

Az Intel hétfőn bemutatta első olyan, szerver számítógépekbe szánt processzorait, melyek immár a cég legújabb Pentium 4-es architektúrájára épülnek. A chipgyártó állítása szerint a korábban Prestonia fejlesztési kódnevet viselő új Xeon processzorok az egy-, illetve kétprocesszoros szerverek piacán jelentős teljesítménynövekedéssel kecsegtetik a felhasználókat, így az újgenerációs Xeon chipek sikere nem is lehet kérdéses. Az Intel ebben a piaci szegmensben az eddigiekben még a jó öreg Pentium III-as alapokon nyugvó Xeon processzorokkal próbálta meg kielégíteni a felhasználók igényeit, azonban mindenképpen említésre méltó, hogy a munkaállomásokba szánt processzorok piacán már egy ideje kaphatók, a most debütált Prestonia chipekhez nagyon hasonló, Pentium 4-es alapokon nyugvó Xeon processzorok.


"Alkalmazástól, illetve tesztprogramtól függően az Intel szerverekbe szánt új Xeon processzorai elődeikhez képest nagyjából 20-30, vagy akár 50 százalékos teljesítménytöbbletet tudhatnak magukénak. Annyi tehát bizonyosra vehető, hogy a felhasználók az új Xeon chipekre történő átállást követően nem kapnak a korábbinál kétszer nagyobb teljesítményt, mindenesetre úgy vélem, hogy az új Xeon processzorok megérik a pénzüket, ugyanis relatíve nem kerülnek sokba, és azért érezhető az általuk nyújtott teljesítménynövekedés" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nathan Brookwood, az Insight 64 szakértője.

Lisa Hambrick, az Intel vállalati környezetekbe szánt processzorok fejlesztésével foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy az újgenerációs, Pentium 4-es alapokon nyugvó Intel Xeon processzorok eleinte három változatban lesznek kaphatóak, melyek közül a leglassabb 1,8 GHz-es, a középkategóriás 2 GHz-es, a csúcskategóriás pedig 2,2 GHz-es frekvenciával rendelkezik. Hambrick asszony összehasonlításképp utalt arra, hogy az ebbe a piaci szegmensbe szánt korábbi Xeon processzorok esetében 1,4 GHz volt a maximális működési frekvencia, és természetesen arról is említést tett, hogy a Pentium 4-es architektúrában olyan komoly tartalékok vannak még, hogy a jövőben akár a 10 GHz-es lélektani frekvenciahatár is elérhető a Pentium 4-es platformon. A 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező és maximálisan 16 GB memória kezelésére képes új Intel Xeon processzorok közül az 1,8 GHz-es változat 251, a 2 GHz-es modell 417, a 2,2 GHz-es verzió pedig 615 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!