Franczy

Relatíve kedvező árú Xeon processzorok

A napokban már beszámoltunk a közeljövőben napvilágot látó, asztali számítógépekbe szánt különböző Intel processzorok és alaplapi chipkészletek árainak várható alakulásáról, most pedig tekintsük át röviden, hogy a chipgyártó az előttünk álló hetekben-hónapokban hogyan kívánja alakítani a szerver számítógépekbe szánt processzorainak az árait!

Amikor az Intel szerverekbe szánt processzorairól ejtünk szót, már az elején nem árt megállapítanunk, hogy az Intel mostanság relatíve nagyon kedvező áron kínálja ezen termékeit, ugyanis a legfrissebb hivatalos árlistákból kitűnik, hogy a cég Xeon processzorai átlagosan csak mintegy 20-40 dollárral kerülnek többe, mint az asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt, hasonló frekvenciájú "közönséges" Pentium 4-es chipek. Szakértők szerint ez a tény mindenképpen örvendetes, hiszen ez nem mindig volt így, ugyanis az Intel történetében többször előfordult már, hogy a Xeon chipek normál felhasználásra szánt társaiknál jelentősen többe kerültek. Az pedig nem lehet kétséges, hogy a Xeon processzorokért kért némi felárat adott esetben mindenképpen érdemes megfizetni, ugyanis a Prestonia magos Xeon chipekben végre már engedélyezve van a Hyper-Threading technológia, míg az alig olcsóbb Northwood magos Pentium 4 processzorok esetében ezt a funkciót az Intel letiltja.


A konkrét árakat tekintve megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi Intel Xeon csúcsprocesszor, mely 2,2 GHz-es frekvencián ketyeg, jelenleg még elég drága, egész pontosan 615 dollárt kell kifizetni érte, ez az ár azonban április 14-én 465 dollárra, május 26-án pedig 262 dollárra fog csökkeni, vagyis tavasz végén még a szűkebb pénztárcájúak is komolyan elgondolkozhatnak majd egy nagyteljesítményű Xeonos rendszer üzembehelyezésén. Május 26-án mutatkozik majd be a 2,4 GHz-es működési frekvenciájú Xeon processzor, mely debütálásának pillanatában 2,2 GHz-es elődjéhez hasonlóan elég sokba, egész pontosan 615 dollárba kerül majd. Tavasz végén tehát az a helyzet áll majd elő, hogy a 2,2 GHz-es és 2,4 GHz-es frekvenciájú Xeon processzorok ára között nem kevesebb, mint 353 dollár, azaz mintegy 100 ezer forint különbség lesz. A jelenleg forgalomban lévő 2 GHz-es frekvenciájú Xeon processzorok ára 417 dollár, azonban ezen chipek ára április 14-én 305 dollárra, majd ezt követően május 26-án 224 dollárra fog mérséklődni. Az 1,8 GHz-es frekvenciájú régebbi Intel Xeon processzorok ára jelenleg 251 dollár, mely ár azonban április közepén 224 dollárra, majd május végén 192 dollárra fog csökkenni. Végül pedig tegyünk említést az 1,4 GHz-es Pentium III-S processzorról is, mely jelenleg még 316 dollárba kerül, április közepétől kezdve azonban már "csak" 294 dollárba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)