Franczy

Drágább Sony számítógépek

A Sony képviselői a napokban bejelentették, hogy a japán székhelyű cég növeli személyi számítógépeinek árait, ugyanis a számítógépes alkatrészárak az elmúlt hetekben-hónapokban olyan jelentős mértékben növekedtek, hogy a Sony most lényegében nem is tehet mást, mint hogy áremelést hajt végre. A Sony szóvivői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az asztali számítógépeken kívül néhány high-end kategóriás notebook ára is emelkedik, mégpedig nem is keveset, modelltől függően 100-200 dollárt.

Szakértők szerint az áremelések egyelőre szerencsére még ritkaság számba mennek a PC-s piacon, azonban tény, hogy az Apple Computer által nemrégiben végrehajtott áremelést a közeljövőben számos más gyártó is le fogja másolni. A Sony-hoz hasonlóan az egyéb számítógépgyártó cégek is elsősorban a növekvő alkatrészárakra hivatkoznak akkor, amikor kisebb-nagyobb mértékben megnövelik termékeik árát. A közelmúltban leginkább a lapos LCD kijelzők és a memóriamodulok ára növekedett, amiből logikusan az következik, hogy az LCD monitorral szerelt, nagy mennyiségű memóriával ellátott személyi számítógépek és notebookok ára emelkedik a legjelentősebb mértékben. Az LCD monitorok és a memóriák ára a tavalyi év végén kezdett növekedni, ám a legfrissebb előrejelzések szerencsére már azzal kecsegtetnek, hogy az említett számítógép alkatrészárak a jövőben már nem fognak növekedni, sőt a memóriák esetében mostanság már némi áresés tapasztalható.

Mint az köztudott, az Apple Computer két héttel ezelőtt jelentette be, hogy az LCD monitorok és memóriák növekvő ára miatt 100 dollárral megemeli az iMac számítógépek árát, ezt követően pedig az NEC képviselői jelentették be, hogy a japán cég számítógépes konfigurációinak árát növelni kényszerül. Roger Kay, az IDC piackutató cég szakértője szerint az említett cégek áremelési stratégiája szokatlan, azonban teljes mértékben érthető. "A számítógépek gyártásával foglalkozó cégek általában semmilyen körülmények között nem szokták megemelni konfigurációk árait, ehelyett ugyanis inkább a konfigurációkat szokták megnyirbálni kisebb-nagyobb mértékben. Tény azonban, hogy egyes cégeknek mostanság nincs túl sok mozgástere, és az is tény, hogy amennyiben ezen cégek nem reagálnak gyorsan, komoly veszteség érheti őket, vagyis az Apple, az NEC és a Sony áremelése teljes mértékben érthető" - nyilatkozta Kay.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Rambo #2
    Megy meg annak az ara lefele is. Az majd talan erdekelni fog ;) VAIO nem? ;)