Franczy

Áremelés várható a CD-R lemezek piacán

A világ második legnagyobb CD-gyártójaként nyilvántartott, tajvani székhelyű CMC Magnetics a napokban bejelentette, hogy idén decemberben újfent növelni fogja CD-R termékeinek az árát. Andrea Wong, a CMC Magnetics alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cége a CD-R termékek esetében először októberben kíván végrehajtani egy közel 15 százalékos áremelést, majd ezt követi egy decemberi, várhatóan 5-10 százalék körüli újabb áremelés. A CMC Magnetics egyébként mindössze egy azon CD-R termékek gyártásával foglalkozó cégek közül, melyek az elmúlt napokban-hetekben bejelentették: idén ősszel, illetve télen mintegy 10-15 százalékos áremelést hajtanak végre. Szakértők szerint az áremelések hátterében az áll, hogy manapság a CD-R lemezek a rendkívül kelendő termékek közé tartoznak, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az év utolsó negyedévében még nagyobb érdeklődés mutatkozik majd ezen termékek iránt, vagyis a gyártók nyugodtan emelhetik áraikat.

Wong asszony elmondta, hogy a közeljövőben esedékes CD-áremelésre azt követően kerül sor, hogy a CD-R piacon nemrégiben megnyugodtak a kedélyek, az árharc véget ért, az árak stabilizálódtak, és immár a túltermelés is a múlté. Wong utalt arra, hogy a gyártók manapság már képesek a piaci igényeknek megfelelően működtetni gyártósoraikat, a disztribútoroknak pedig az elmúlt hónapokban végre sikerült normalizálni a raktárkészleteiket. Szakértők szerint a CD-R piac jelen pillanatban él és virul, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt időkben folyamatos árharc folyt a CD-R lemezek gyártásával foglalkozó cégek között, valamint annak, hogy az egyre nagyobb sebességű írásra képes CD-RW meghajtók ára soha nem látott mélységekbe zuhant. Különböző előrejelzések szerint amennyiben a CD-R piaci körülmények továbbra is a jelenlegihez hasonló módon kedvezően alakulnak, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy az idei évben eladott CD-R lemezek mennyisége elérje, sőt meghaladja a hatmilliárdos határt.

Wong asszony arról is beszélt, hogy a CMC Magnetics a jövőben minden korábbinál nagyobb figyelmet kíván szentelni Kínára, melynek ékes bizonyítéka, hogy a cég vezetése a napokban úgy döntött, hogy 20 millió dollárt fordít egy második kínai gyártóüzem felépítésére. A CMC Magnetics első kínai gyártóüzeme Nantongban található, mely üzemben az idei év végén már mintegy havi 10 millió CD-R lemezt fognak gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #15
    Ha két cd-t csinálsz mindenből, akkor miért ne tárolhatnád két wincsón is?
  • Mike #11
    beteg vagy ember
  • Laci73 #9
    Eszetekbe ne jusson csak a winchesteren tartani fontos programokat/állományokat biztonsági másolat (CD) nélkül! Csak egyszer fog elszállni a vinyó, de akkor örökre...
    Én a fontosabb dolgokról KÉT másolatot is készítek megbízható minőségű CD-re (ne sajnálj Te sem 200 forint/darab költséget) Pl. A Civ3, a MoHAA... :))) Erre azért van szükség, mert egy jópár korábbi (olcsón vett) CD-m is elszállt az örök mennyei arhívumba...
  • crx #8
    Kezdek átérni a winyos dologra ugyhogy felölem a cd ék árát emelhetik csak a winyoét ne.
    Kiszámolva adat tárolásra majdnem ugyan ott vagyok
    árban. Nem a nagyker árat számoltam cd -be de a winyoba sem.
  • Yfel #3
    Nem hiszem hogy annyira meg fogjuk érezni...

    Vegyétek ti is százasával a CD-ket azzal minimálisra csökkenthetitek a kiadott többlet-pénzt.

    Egyébként is ha egyszerre veszel mondjuk 100-200 CD-t, akkor az mennyi ideig fog tartani?

    Én kb 8 hónapja vettem egy 50-es csomagot, a fele még mindig megvan :) (ok ok tudom... nem kell anyázni) :)

    Y
  • AtisH #2
    Vazze! Miért pont akkor emelik az árakat, amikor pénzem kezd lenni???:-(