JohnnyCage

Legalább 5%-kal emelkedik a DDR-SDRAM -ok ára

Az egyes komponensekből kialakult hiány miatt a DRAM gyártók várhatóan emelni fogják a DDR-SDRAM memóriák szerződéses árait. Az áremelkedés a DRAMeXchange szerint feltehetően legalább 5 százalékos lesz.

A 128 Mbites DDR-SDRAM chipek szerződéses ára augusztus végétől várhatóan 3,15 - 3,40 dollár lesz, amely hozzávetőleg 5 százalékkal magasabb a hónap első felét jellemző árszintnél, állítja a memóriapiaccal foglalkozó DRAMeXchange.com weboldal.

"Felméréseink szerint egyes gyártók jelentősebb mértékű áremelést fognak végrehajtani" - közölte a DRAMeXchange.com. "A DRAM gyártók úgy vélik, a DDR chipek körében továbbra is hiány lesz érzékelhető, mivel meglehetősen nehéz kielégíteni a nagy OEM cégek rendeléseit."

"A vezető DDR gyártók piaci erejüket kihasználva nagyobb befolyást gyakorolhatnak az árakra. Az olyan óriáscégek, mint a Samsung, kedvező helyzetben vannak egy 5 százalék körüli áremeléshez. A társaságok elsősorban azért fogják emelni áraikat, mert a DDR-SDRAM memóriachipek globális gyártókapacitása egyelőre elmarad a szükségestől. Ennek oka az újfajta chipek gyártásához szükséges beruházások, átalakítások késése" - áll a jelentésben.

A DRAMeXchange adatai szerint a DDR chipek csak a teljes DRAM termelés mintegy 40 százalékát tették ki júliusban, a DDR-SDRAM memóriák viszont hozzávetőleg 80 százalékos részesedést értek el az új PC-k körében. Mivel a PC gyártók gyorsabb ütemben állnak át a DDR modulok alkalmazására, mint ahogy a gyártók az új, gyorsabb chipek termelésére váltanak, felborul a piac egyensúlya.

A teljes DDR-SDRAM gyártókapacitást tovább csökkenti, hogy az újonnan bevezetett 130, illetve 140 nm-es gyártósorok hozama egyelőre meglehetősen alacsony, vagyis viszonylag sok hibás, használhatatlan chip készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!