JohnnyCage

A VIA emeli egyes P4 chipkészleteinek árát

A tajvani chipsetgyártó a közelmúltban úgy döntött, hogy mintegy 10 százalékkal megemeli P4X266, P4X266E, és P4M266 alaplapi chipkészleteinek árát.

A szombaton érvénybe lépett árváltozás szöges ellentétben áll a piacon korábban megfigyelt változásokkal, amelyek során a Pentium 4 chipkészletek ára folyamatosan csökkent. Az áremeléssel a VIA Technologies három Pentium 4 alaplapi chipkészletének ára újból meg fogja haladni a 15 dollárt, amely darabár azonban még így is rendkívül alacsony.

A VIA új stratégiája, amely gyakorlatilag szembefordul a piaci erőkkel, az alaplapgyártók szerint segíthet enyhíteni azt a kiélezett árversenyt, amely már-már nehéz helyzetbe sodorja a cégeket. Az áremeléssel ugyanakkor annak a kockázatát is vállalja a chipsetgyártó, hogy esetlegesen elveszíti egyes vevőit.

A tajvani chipsetgyártó szerint az áremelésnek nem lesz komolyabb negatív hatása a társaság partnerkapcsolataira nézve, mivel csak a cég által kínált chipkészletek egy részét érinti. A társaság ráadásul előre értesítette ügyfeleit a közelgő árváltozásról, amelyek így felkészülhettek arra.

Az alaplapgyártók szerint az átlagos chipset-, illetve alaplap árakra egyelőre nem fog kihatni a változás, mivel a többi chipsetgyártó nem követte a VIA Technologies lépését. A szakértők szerint a VIA lépése elsősorban azért meglepő, mert a társaság az első félévben még az alacsonyabb árak mellett is piaci részesedést veszített.

A társaságot kellemetlenül érintette az Advanced Micro Devices (AMD) processzorpiaci részesedésének csökkenése, a Pentium 4-alapú VIA chipkészletek sorsa pedig az Intel chipset licensz hiánya miatt pecsételődött meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!