JohnnyCage

SUN: A cél a StarOffice általános elterjesztése

A SUN Microsystems StarOffice irodai programcsomagja, amely a Microsoft Office-nak állít konkurenciát, a következő, 6-os verzióval egyre szélesebb körben elterjedhet. Mindezt Ed Zander, a SUN Microsystems egyik vezetője jelentette be szerdán.

A StarOffice programcsomag, amelyet még 1999-ben szerzett meg a SUN Microsystems, ezidáig nem terjedt el szélesebb körben. A SUN ezen szeretne változtatni a következő változat kiadásával, amelyet számos óriáscég, illetve az Egyesült Államokon kívüli társaság tervez alkalmazni, közölte Zander.

A feladat neheze a szoftver eljuttatása a felhasználókhoz. Zander szerint a Gateway Microsoft ellenes pere során felmerült bizonyítékok rámutatnak, hogy a Microsoft licenszmegállapodásai jelentősen megnehezítik a helyzetet, és a szoftverek elterjesztéséhez meg kell szerezni az AOL-t, a Compaq-ot, a HP-t, az IBM-et, vagy a Dellt.

A SUN májusban hozza nyilvánosságra a StarOffice 6-ot támogató óriáscégek listáját, amikor a programcsomag hivatalosan is megjelenik a piacon, mondta Zander a JavaOne konferencián. A SUN vezető szerint már számos neves cég kipróbálta a StarOffice-t, ami természetesen nem jelenti azt, hogy átálltak a megoldásra, de mindenesetre fontolóra veszik a váltást.

A SUN ütőkártyája az lehet, hogy a StarOffice-t alkalmazó társaságoknak nem kell 30 - 40 millió dollárt költeniük minden alkalommal, amikor frissíteni kívánják irodai programcsomagjukat. Ráadásul a felhasználók döntő többségének csak olyan alapszoftverekre van szüksége, mint a levelezőprogram, a szövegszerkesztő, a prezentációs program, és az internetböngésző, tette hozzá Zander. A vezető szerint az Egyesült Államokon kívül, így például Kínában, Indiában, Brazíliában, és az Egyesült Királyságban egyre több cég alkalmazza a StarOffice-t, mivel a Microsoft megoldásai túlzottan költségesek.

Az elemzők szerint azonban még hosszú út áll a SUN előtt, mire a társaságnak sikerülhet megdöntenie a Microsoft egyeduralmát az irodai programcsomagok körében. A Gartner piackutató cég szerint amennyiben a SUN mostani lépései sikeresek lesznek a StarOffice 6-tal, a szoftvercsomag piaci részesedése hozzávetőleg 10 százalékra emelkedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #1
    Hajrá SUN! SO rulz!